Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Příběh paní Renaty zaujal

22. března 2016, Prachatice – besedu o pochodu smrti připravila KreBul, o.p.s. pro žáky Základní školy Národní 1018. Žáci třech tříd vyslechly příběh o Renatě Dindové, přímé účastnice pochodu smrti.

 Další z řady besed na téma pochod smrti, který prošel přes naše území, proběhla na Základní škole Národní 1018 v Prachaticích. Beseda byla určena pro žáky osmých a devátých tříd, kteří se v hodinách dějepisu věnují tématu druhé světové války.

 Beseda začala promítnutím půlhodinového filmu, ve kterém vystupuje poslední přímá účastnice pochodu smrti, která žila v Čechách, a to paní Renata Dindová. Její vyprávění dokresluje události, které jsou neblaze spjaty též s naším okolím a od kterých uplynulo již téměř 71 let. Paní Renata vzpomínala na své dětství, život v koncentračních táborech, strasti na cestě pochodu smrti, i její život po válce. Příběh je o to smutnější, že nám byl předán třináct dní před jejím úmrtím.

 Další část patřila povídání o knize „Přes Volary přešla smrt – pochod smrti očima pamětníků“, autorky Jaroslavy Krejsové. Žáci byli seznámeni jednak s pochodem smrti jako takovým, získali však také informace o tom, jak složité je pátrání po historických dokumentech, či tvorba knihy.

 Těžké téma, ale stále více potřebné v dnešní době, kdy se stále objevují různé válečné a jiné konflikty. „Moc děkuji za besedu. Bylo to moc poutavé a rozhodně se o tomto tématu musí mluvit stále“, shrnula Hana Bolková, ředitelka školy.

 Beseda se uskutečnila v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost, podpořeného Nadačním fondem obětem holocaustu a Jihočeským kraje.

Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.

lektor

 

Foto: Mgr. Hana Bolková, ředitelka ZŠ Národní 1018

 

26/3/2016

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.