Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Devátá konference se vydařila

Prachatice, 10. května 2016 – v pořadí devátý ročník konference o pochodu smrti a multikulturní výchově pořádala KreBul, o.p.s. ve Volarech. Nechyběla řada zajímavých hostů, či pietní akt na hřbitově obětí pochodu smrti.

 Ve dnech 6. - 7. května proběhla ve Volarech tradiční konference o pochodech smrti a multikulturní výchově. Řada zajímavých hostů představila své příběhy, projekty, aktivity. Devátá konference byla pořádána v rámci projektu „Vzpomínka pro lidskost 2016“, nad nímž převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

 Prvním bodem programu bylo setkání žáků Základní školy ve Volarech s pamětnicí holocaustu, paní Dagmar Lieblovou, která prošla mimo jiné koncentračními tábory v Terezíně a Osvětimi. Setkání s pamětnicí se zúčastnilo více jak sto žáků, od nejmenších až po ty nejstarší. Setkání uvedla dějepisářka Pavlína Pavlíková „Je pro nás velkou ctí, že mezi námi můžeme přivítat někoho, kdo zažil hrůzy války na vlastní kůži. Toto setkání pomůže žákům lépe vnímat historii a události druhé světové války“, shrnula. Následovalo malé překvapení v podobě květiny a zpěvu hebrejské písně, o který se postaral pedagogický sbor i samotní žáci. Paní Lieblová žákům ochotně odpověděla na všechny dotazy a podělila se s nimi o zážitky z války.  

 Vlastní konferenci zahájil senátor Tomáš Jirsa. Ten zároveň přednesl svůj příspěvek na téma současné Evropy a situace v ní. „Je potřeba mluvit o těchto událostech, sami vidíte, co se všude kolem nás děje“, shrnul senátor svůj příspěvek. Poté předal květinu Jaroslavě Krejsové, která právě před deseti lety vydala se svým vnukem Zdeňkem první knihu o volarském pochodu smrti.

 Následoval příspěvek o projektu Národní kroniky, který přednesl Vladimír Kunz z Nadace Charty 77. „Je mezi námi řada lidí, příběhů, které je potřeba uchovat a dotvářet tak národní kroniku. Když jsem dnes točil příspěvek s paní Krejsovou, zjistil jsem, že jen ona sama a její práce by vydala na hodiny času, je to obdivuhodné“, shrnul.

 Pochod s názvem Military Death Marsch představil Lukáš Perný, který shrnul jeho třetí ročník a seznámil posluchače s počty účastníků i zajímavostmi. „Jsem rád, že zde zase po roce mohu stát a mohu říci, že další ročník pochodu byl opět lepší než ty předchozí. Téměř 800 nadšenců se vydalo uctít památku žen z pochodu smrti, mezi nimi profesionálové, civilisté, celé rodiny. Zároveň jsem rád, že mohu prostřednictvím pana Krejsy předat vedení radnice částku 15.000,-- Kč, která jako výtěžek akce poslouží k udržování hřbitova obětí pochodu smrti ve Volarech“, zakončil své povídání organizátor pochodu.

 O multikulturních projektech Centra pro pomoc dětem a mládeži přednášeli tentokrát dva zástupci – Iva Sonnbergerová a Jiří Muk. Oba se věnovali projektům centra, zaměřených na multikulturu v našem i evropském měřítku. Představena byla celá řada aktivit, které napomáhají všem lidem napříč jejich věku, lépe chápat různé kultury, naučit se s nimi komunikovat, spolupracovat.

 Také účastníky konference seznámila se svým životním příběhem paní Dagmar Lieblová. Téměř dvě hodiny vyprávěla o třech období svého života za války, o hrůzách, které musela prožívat. „Nás pamětníků již moc není a je tak o to důležitější, setkávat se s lidmi a předávat svědectví té doby. Je potřeba ukázat, čeho všeho jsou lidé za války schopni se dopustit. Jsem moc ráda, že se tady ve Volarech díky organizátorům tento úkol daří a nezapomíná se“, uzavřela své povídání pamětnice.

 Prostor byl věnován také tomu, jak je o událostech konce druhé světové války a o pochodech smrti jako takových, vyučováno na vysoké škole. „Problém je, že dotace hodin na dané předměty se nám snižují a je tak nutné vměstnat do jednoho semestru to, co dříve bylo probíráno semestrů několik. Další problém je ten, že studenti neustále bojují s časem, kterého prý mají nedostatek. Studují tak velmi často pouze povrchně“, povzdechl si Jiří Dvořák z Jihočeské univerzity.

 Tradičním hostem byl novinář a publicista Stanislav Motl, který se ve svém příspěvku tentokrát věnoval příběhu Lída Baarové. „Řadu let jsem se s paní Lídou setkával a mapoval její životní příběh. Bohužel se ve spojitosti s jejím jménem hovoří spíše o tom špatném, málokdo však ví, že právě ona byla hvězdou světového formátu. Hrála v řadě zahraničních filmů, byla velmi vzdělaná, cílevědomá. Nešťastnou se pro ni však stala láska k nacistickému představiteli. Příběh paní Lídy je velmi zajímavý a v dokumentu na ní vzpomínají její nejbližší a kolegové. I tento příběh je potřeba ukazovat, protože každá mince má svůj rub i líc“, uzavřel publicista své vyprávění.

 Také sobotní program byl plný významných hostů. Jedním z nich byla Jitka Šálená z Krajského úřadu Jihočeského kraje. „Jsem ráda, že zde zase po roce mohu být s vámi, mohu vás jménem vedení Jihočeského kraje pozdravit. Je neuvěřitelné, že se konference koná již po deváté, přičemž každý ročník má vysokou úroveň a setkává se zde celá řada zajímavých hostů. Přeji vám mnoho sil do další práce“, zakončila svůj pozdrav Jitka Šálená.

 Neméně vzácným hostem byl Martin Klus, poslanec Národní rady Slovenské republiky, místopředseda Výboru pro evropské záležitosti. „Jsem velmi potěšen pozváním na vaší konferenci. Téma, které zde řešíte je velmi zajímavé a důležité, protože situace alespoň u nás na Slovensku není vůbec dobrá. V Národní radě máme 14 poslanců radikálů, které volilo až 24% prvovoličů. Toto je jasný důkaz toho, jak je důležité o událostech holocaustu neustále mluvit, připomínat je zejména mladým lidem. Přeji vám hodně sil v této nelehké práci“, uzavřel Martin Klus.

 Devátá konference byla tradičně zakončena položením pietní květiny na hřbitově obětí pochodu smrti ve Volarech, kde je pochováno 95 žen, obětí pochodu smrti. Položením květiny a minutou ticha byla uctěna památka žen, které zemřely na samém konci války.

 Konference Volary a pochod smrti – multikulturní výchova v praxi, byla realizována v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost 2016, podpořeném Nadačním fondem obětí holocaustu a Jihočeským krajem. Mediálním partnerem se stal Český rozhlas České Budějovice.  

 Děkujeme všem přednášejícím konference za velmi zajímavé příspěvky, hostům za jejich aktivní účast. Děkujeme také vedení a personálu Městského hotelu Bobík za profesionální přípravu, usnadňující snadný průběh konference.

 Za KreBul, o.p.s.

 Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.

ředitel

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.