Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

O dobrovolnictví 3x stejně…a přesto jinak

O dobrovolnictví 3x stejně…a přesto jinak

Dne 20. června proběhly 3 přednášky na téma Dobrovolnictví, zvláště u nás na Prachaticku. O dobrovolnictví 3x stejně to ale úplně nebylo. Studenti 5.A, 6.A a 2.B z Gymnázia Prachatice, Zlatá stezka 137, se dozvěděli, kdo je dobrovolník, kdo jím naopak není, kde a v jakých sférách se s dobrovolníky můžeme setkat. Smyslem Dobrovolnického centra Prachatice je i podpora rozvoje a propagace dobrovolnictví na Prachaticku.

Dobrovolník, je totiž člověk, který se ze své vůle rozhodne věnovat svou energii, znalosti a zkušenosti potřebným bez nároku na finanční odměnu. A především svůj ČAS. Studenti si spočítali, kolik hodin denně mají „pro sebe“, bez povinností jako je být ve škole, spát, starat se o sourozence, jít na brigádu. Někteří měli jen 2 hodiny za den, jiní se blížili až k 10. Někteří naši dobrovolníci totiž tento volný čas využívají například při volnočasových aktivitách (den dětí, den rodiny), pomoci při výstavách, seniorských hrách, seniorském bálu, pomoci realizovat aktivity Mezigenerační zahrady, či při různých sbírkách jako bylo „Pošli svého anděla dál“ atd.

Koordinátor Dobrovolnického centra Prachatice, se sídlem na Zlaté stezce 145, hovořil o tom, co je smyslem: je to profesionální spolupráce mezi přijímajícími organizacemi a vysílající organizací a zajištění systému nabídky a poptávky po dobrovolnické službě na Prachaticku. Toto akreditované centrum nabízí také školení dobrovolníků, možnosti získání různých certifikátů či akreditovaných vzdělávání.

Někteří byli zaujati možností vycestovat do Evropy až na 12 měsíců do států EU v projektech zaměřených na rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi. Mladým lidem mezi 18-30 lety je umožněno využít příležitosti zapojit se a získat zkušenosti v činnosti, která není rutinní a nepůsobí tak velkým tlakem zodpovědnosti jako zaměstnání a je skoro celá hrazená z projektu (částečně cestové, celé ubytování, strava, jazykový kurz).

Dobrovolnické centrum Prachatice je projektovým pracovištěm KreBul, o. p. s. nabízející celou řadu aktivit, směřujících do oblasti poradenství, vzdělávání (formálního i neformálního), volnočasových aktivit apod. KreBul, o.p.s. má akreditovány dva dobrovolnické programy, které jsou finančně podpořeny z programů Ministerstva vnitra ČR a Jihočeského kraje. Více na www.krebul.cz

 Mgr. Jiří Gabriel Kučera, DiS.

koordinátor dobrovolnického centra

 

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.