Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Den památky obětí holocaustu

V pátek 27. ledna, na Den památky obětí holocaustu, se v KreBul, o.p.s. uskutečnila další z akcí, zařazených do programu oslav desátého výročí organizace. Tentokrát se jednalo o setkání s autorkou knihy o pochodu smrti, paní Jaroslavou Krejsovou z Volar.

V komorním prostředí proběhlo setkání s Jaroslavou Krejsovou a povídání na téma pochodu smrti. Nejednalo se však o klasickou přednášku, ale řízený rozhovor, kdy paní Krejsová odpovídala na otázky svého vnuka a návštěvníků. Řeč byla tedy o motivaci, vedoucí k napsání knihy, o pocitech beznaděje i velké radosti, které s sebou vydání knihy přineslo. Mluvili jsme také o setkáních s pamětníky, získávání materiálů z archivních zdrojů, o tom, jak se mozaika příběhů neustále doplňuje o další střípky, a to i po více jak šedesáti letech.

Cílem setkání bylo připomenout události, které se blízce dotýkají našeho území. Zároveň jsme chtěli ukázat, že i laik se může věnovat historické práci, díky které jsou připomenuty osudy žen, jež absolvovaly pochod smrti z Grünbergu do Volar v roce 1945, a většina z nich zemřela v důsledku nelidského zacházení.

Paní Jaroslava Krejsová se tématu věnuje více jak šedesát let, kdy se poprvé setkala s pamětnicí paní Halinou Tenglerovou při údržbě hřbitova obětí pochodu smrti ve Volarech. „Byla jsem velmi zvídavá a tak mne zajímalo, proč ženy na hřbitov chodí, co se stalo. Paní Tenglerová mne vždy odbyla tím, že to není pohádka pro malé děti a až budu dospělá, že mi o tom bude vyprávět. Tak se také stalo, shodou náhod se z nás staly sousedky a jednou u nás paní Tenglerová zazvonila s tím, že pokud chci ten příběh slyšet, že je připravena“, shrnula paní Krejsová.

Za více jak šedesát let sbírání materiálů a pátrání v archivech, vydala paní Krejsová před jedenácti lety knihu, která má být jakýmsi mementem na ženy, se kterými se setkala a od nichž znala celý hrůzostrašný příběh. Druhé vydání pak vyšlo před deseti lety, a jak sama autorka říká: „máme nyní další materiály, které by mohly být podkladem pro již třetí vydání knihy“.

Setkání se uskutečnilo v Den památky obětí holocaustu. Ten byl vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů v roce 2005. Datum 27. ledna bylo vybráno záměrně, jelikož 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka).

Akce se konala u příležitosti 10. let KreBul, o.p.s. v rámci projetu „Vzpomínka pro lidskost 2017“ za laskavé podpory Nadační fondu obětem holocaustu a Jihočeského kraje.

Za KreBul, o.p.s.

Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.

30. ledna 2017

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.