Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Maluj, co vidíš!

Prachatice, 12. duben 2017 – Příběh dívky, která prožila holocaust a svůj život zachytila v obrazech, můžete prožít na obrázcích v KreBul, o. p. s.: Výstava Helgy Hoškové Weissové, byla zahájena v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost 2017.

KreBul, o. p. s. opět otevřel novou výstavu: Výstavu namalovala Helga Hošková – Weissová, která byla na počátku prosince 1941, měsíc po svých dvanáctých narozeninách, i s rodiči deportována jedním z prvních transportů do Terezína. V zavazadle si vezla svůj deník, pastelky, vodové barvy a blok na kreslení. Na radu otce postupně vytvořila neobyčejně působivý soubor kreslených dokumentů, který se svojí sdělností odlišuje od výtvarných projevů ostatních dětí i starších terezínských malířů. A právě toto dílo (Maluj, co vidíš!) je k vidění v prostorách sálu Křišťál (po celý duben až do poloviny května) v Domě Křižovatka u parku na Zlaté stezce 145, v KreBul, o. p. s.

Na vernisáž byla pozvána jak široká veřejnost, tak i Základní škola Zlatá stezka 387 – a právě na skupinu dětí byly zaměřeny aktivity vernisáže. Nejdříve se mluvilo o tom, co by děti dělaly, kdyby se zavřela škola, stejně, jako to bylo na počátku války pro židovské děti. A s platností zákonů, by dnešní děti přišly o telefon, tablet, nemohly by natáčet videa, chodit do parků, na párty, vlastnit domácí zvířata, jejich rodiče by nesměli dojíždět za prací… Mluvilo se o různých skupinách, národnostních menšinách u nás v Čechách a představeni byli i dobrovolníci, kteří budou půl roku v KreBul, o. p. s. Tedy Hâle Aslantaş a Seyit Ahmed Budak, kteří se chopili další aktivity: Dětem rozdali čtvrtky a tužky, a ty pak psaly a kreslily, co by si s sebou vzaly na neznámou cestu. A samozřejmě, do kufru se vejde jenom něco, tak plno věcí si s sebou vzít nesměly, či jim byly „odebrány“. Takže někdo měl mobil, jiný měl nabíječku, jinému byla odebrána část oblečení, většina z dětí však neměla přibalený ani příbor či talíř.

Poté si za doprovodu výkladu všichni prohlédli samotnou výstavu. Mluvilo se o tom, jak vězni museli šifrovat zprávy z koncentračních táborů (např. o hladu:“ Navštěvuje nás teta Hladová a pan Nejezchleba“), jak se tam žilo ve srovnání s dnešním životem (každý má svou postel, svůj pokojíček…), mluvilo se o hygieně atd. Některé děti se ještě doptávaly či si zaujatě četly vysvětlivky pod každým obrázkem.

Na konci programu pak každý dostal leták, který vydala KreBul, o. p. s. (s laskavým svolením ZIPCEM Slovensko), věnující se právě antisemitismu a nesnášenlivosti. Obrazy má KreBul, o.p.s. v dlouhodobé zápůjčce od paní Helgy Hoškové. Akce se uskutečnila v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost 2017, podpořeného z prostředků Jihočeského kraje a Nadačního fondu obětem holocaustu.

 

Za KreBul, o. p. s. Mgr. Jiří Gabriel Kučera, DiS.

 

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.