Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Vzpomínkový pochod počtvrté


Prachaticko, 25. 4. 2017 - Extrémní dálkový pochod MILITARY DEATH MARCH 2017 proběhl o uplynulém víkendu na Prachaticku. Cílem bylo připomenout si události pochodu smrti, který prošel tímto územím v roce 1945.

„Námi organizovaný pochod si klade za cíl uctít smrt nevinných žen a dívek, které byly nuceny účastnit se pochodu smrti v roce 1945, způsobem tomu odpovídajícím - tedy tím, že si každý účastník projde část trasy, kterou tyto ženy a dívky byly nuceny ujít a zastaví se na místech, kde umíraly,“ uvedl Jaroslav Nábělek z organizačního týmu pochodu.

Také v letošním roce, tedy při čtvrtém ročníku, byly na výběr 3 kategorie: EXTREME, která má svůj start v nočních hodinách a účastníci mají možnost volby vlastní trasy, kdy je důležité projít kontrolními stanovišti (jedná se o města Volary a Husinec) ve stanoveném čase, tedy do 24 hodin od startu. Odhadovaná délka trasy v této kategorii je 75 km. Kategorie WALKING byla určena těm, kteří chtějí podpořit myšlenku pochodu a aktivně se zúčastnit pochodu. Tato trasa měří zhruba 30 km a vede z Vimperku ne Boubín a zpět. Další možností je kategorie DOPROVOD – kdy účastníci jsou oficiálně vedeni jako absolventi kategorie, avšak nedostanou pamětní kříž, přesto stejně jako všichni ostatní přispívají na obnovu hřbitova ve Volarech.

KreBul, o. p. s., je od počátku partnerem pochodu. Právě knihou o pochodu smrti se autoři inspirovali a připravili trasu pochodu.  A pracovníci a dobrovolníci KreBul, o.p.s. se v letošním roce již potřetí aktivně pochodu účastnili. V letošním roce se podruhé zapojili do kategorie EXTREME.  Některé úseky šli ve stopách židovských žen: „Transport vyšel koncem ledna z koncentračního tábora Grünberg v Polsku. Postupně se dostal do dalších koncentračních táborů. Do Volar přišel počátkem května roku 1945. Odut pak téměř polovina žen pokračovala v pochodu směrem na Prachatice, kde u obce Cudrovice došlo k tragédii, při níž esesáci postříleli dvacet dva žen. Jejich ostatky převezli příslušníci wehrmachtu zpět do Volar a „uložili“ do společného hrobu na hnojišti u hospodářské usedlosti pod městským hřbitovem,“ shrnula Jaroslava Krejsová, autorka knihy „Přes Volary přešla smrt – pochod smrti očima pamětníků“.

Účastníci pochodu z KreBul, o.p.s. spolu s dalšími téměř 1100 lidmi mohli uctít památku těchto žen a poukázat na to, že nechceme válku, nechceme zažívat takové hrůzy a chceme zavřít dveře pro podobné těžké časy budoucím generacím.

KreBul, o. p. s. získá v letošním roce od organizátorů část finančních prostředků, výtěžku akce, a to na realizaci tří pomníčků ženám z pochodu smrti. Jmenovitě ve Volarech paní Halině Tenglerové, v Prachaticích paní Idě Vávrové a v Písku paní Renatě Dindové. Pomníčky zvané Stolpersteine, česky též Kameny zmizelých, doslova „kameny, o které je třeba klopýtnout“ (pohledem), jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, vsazené do chodníku před domy obětí holocaustu a nacistického režimu. Původně šlo o projekt německého umělce Guntera Demniga, který první kámen položil v roce 1992 v Kolíně nad Rýnem a pokládá je dodnes po celé Evropě. Od roku 2008 se Stolpersteine nacházejí i v chodnících ve městech v České republice.

Tento pochod je součástí projektu Vzpomínka pro lidskost 2017, který realizuje KreBul, o.p.s. pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje a za finanční podpory Jihočeského kraje a Nadačního fondu obětem holocaustu.

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.