Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

EVS o své kultuře

Prachatice - 26. 7. 2017 – Kultura v KreBul, o. p. s. získala multikulturní rozměr díky dobrovolníkům z Turecka. Naši dobrovolníci Hâle a Seyit, kteří jsou zde v rámci projektu Evropské dobrovolné služby, jejíž cílem je rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi, představili kulturu jejich národů. Kulturou se nerozumí jen tvůrčí lidské činnosti jako je literatura, umění, divadlo či náboženství, ale především významy, činnosti a vzorce chování předávané z generace na generaci, také tradice, zvyky.

 

Turecká kultura, kterou představila Hâle, je totiž pro mnohé záhadou a koluje řada domněnek, pověr. Pokud bychom hledali jedno slovo pro celou kulturu, mohli bychom použít slovo „směsice“. Na Turecko, jaké je dnes, měla vliv celá řada kultur a najdeme zde mnoho znaků. Nejedná se tedy o ryze islámský svět, jelikož mnoho mladých lidí se k náboženství staví poměrně volně. Proto také například v hudbě, architektuře, literatuře nalezneme mnoho z arabské, řecké či perské kultury – a to je krůček k orientu. Lidé v Turecku jsou přátelští a ochotní si povídat i s cizincem – v tom se velmi liší od národa Českého. Turecké zvyky jsou založeny zvláště na respektu a úctě ke starším lidem a veškeré jejich setkávání a slavnosti se točí především kolem jejich vážnosti. Rodina je pro ně stále na prvním místě a vidět to jde zvláště u nově narozených dětí.

 

O Kurdech, kteří jsou největším etnikem, které nemá svůj vlastní stát, hovořil právě Seyit. První zmínky o Kurdech jsou z 12. – 13. století a obsahují je arabské zdroje. Popisují je jako směsici kočovných západních íránských kmenů, kteří se odlišovali od Peršanů. Kurdové jsou národem indoevropským, a proto mají k Evropanům blíže, než jiné národy. Kurdština je podstatně snazší než turečtina, jelikož obsahuje mnoho podobných či stejných slov jako čeština a slovanské jazyky. Kurdština je zvláště poznat v hudbě a proto do hudby vkládají mnohé – radosti, strasti, bolesti, názory. Nebýt hudby, zanikl by možná i kurdský jazyk. Kurdové mají specifické oblečení, zvyky i slavnosti.

Děkujeme našim dobrovolníkům za příjemný večer a naplňování smyslu Evropské dobrovolné služby právě v KreBul, o. p. s.

 

Za ICM Prachatice

Mgr. Jiří Gabriel Kučera, DiS.

 

 

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.