Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Investiční záměr na Zlaté stezce 145

Prachatice, 22. srpna 2017 – rekonstrukcí domu č.p. 145 na Zlaté stezce v Prachaticích chce KreBul, o.p.s. získat další prostory pro své aktivity. Již v letech 2012 – 2014 došlo k rekonstrukci objektu, s investicí pět miliónů korun.

 V pondělí 21. srpna byla radním města Prachatice představena možná nová podoba domu na Zlaté stezce 145. Ten by mohl projít další rekonstrukcí, a to v letech 2018 – 2019, tentokrát se bude dotýkat půdních prostor.

 V rámci rozšíření prostor společnosti, by měly být realizovány dvě etapy stavebních prací. Tou první je vybudování komunitního centra se zázemím sociální služby, které vzešlo z požadavků klientů, místní komunity, i jako výstupu veřejných projednání, například Fóra Zdravého města Prachatice. Mimo zázemí centra by měl být vybudován výtah, který usnadní přístup do budovy osobám s omezeným pohybem. Vzniknout by také měla zimní zahrada, která bude využívána pro potřeby realizace celé řady aktivit.

 Ve druhé etapě by pak mělo být vybudováno ubytování, a to cca pro čtyřicet osob. Ubytovat můžeme například žáky a studenty, pro které realizujeme zážitkové akce, návštěvníky našich vzdělávacích a jiných aktivit. Samozřejmě bude možné využití ubytovacích kapacit ze strany veřejnosti.

 Zpracování studie a projektové dokumentace se ujal akademický architekt Libor Fránek, který ve svém projektu akceptuje požadavky zadavatele a přichází s konceptem, který kloubí co možná nejefektivnější využití prostor. „Záměrem mé koncepce je využít v maximální možné míře stávající prostorové dispozice objektu, jak vnitřní, tak vnější, a to ve vazbě na nejbližší okolí, jedinečnost prostředí i reálné podmínky“, uvádí se v prologu studie.

 V případě získání dotačních prostředků, by realizace první etapy mohla být zahájena na jaře příštího roku, s tím, že dokončení by mělo proběhnout do konce srpna. Celkové náklady na obě etapy jsou vyčísleny předběžně na osm miliónů korun. Držme si tedy společně palce.

 A slovo akademického architekta Libora Fránka:

Studie nově komponuje hmotu objektu, jehož fasáda je jako první viditelná při vjezdu do centra. Žel, nevhodnými zásahy do fasád a střechy při minulých rekonstrukcích, dům definitivně ztratil svůj výraz. I proto jsem se zvolil výraznější zásah do exprese stávajícího stavu domu. Při práci nad návrhem nové koncepce mi jistým inspiračním vodítkem byla dobová fotografie, dokumentující původní stav domu se zdobenými šambránami oken či balkónem nad zdobeným vstupním portálem.  S ohledem na záměr využít rozměrného půdního prostoru pro účely aktivit komunitního centra, dojde díky prosklenému bloku s nástupními  platformami ke vzniku zcela nového prostředí s vizuálním kontaktem do okolní parkové zeleně a s novým světelným režimem v celém prostoru.  Tento dům, jediný v bezprostřední blízkosti parku, je vlastně jeho součástí, ale jakoby k němu nepatřil... Je zavřený, skrytý korunami okolních stromů, nijak se neprojevující. Jako jediný bude součástí nového parkového konceptu a doufám, že nezůstane stranou pěších komunikací mezi parkem a letním kinem.  Nově řešená nadstavba nad kubickou koncovkou (přistavěnou a jaksi nešťastně s původním objektem nesouvisející), svým tvarem nepřímo navazuje na tvar stávající sedlové střechy a odlehčí těžkopádné dostavbě. Prosklenou terasou nově umožní jedinečný výhled do korun letitého stromoví.

Hrana střechy parkové fasády pak čtyřmi zvlněními, evokujícími otevřené oči jak metaforicky, tak doslova, propojí stávající fádní fasádu s novým prvkem nadstavby a bude zajišťovat přístup denního světla do prostor nově vzniklých půdě domu, stejně jako tomu bude ve dvorové části domu, která však zůstane z vnitřních parkových pohledů skryta, oživující však svými reflexy doposud pochmurný dvorek. Tolik pro tuto fázi ambiciózního záměru. Přeji všem zúčastněným hladký průběh jeho realizace ....

LF

 

Za KreBul, o.p.s.

 Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.

ředitel

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.