Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Tajemství dlouhověkosti akčně mezigeneračně

V rámci kampaně 100x jinak proběhlo 8. 3. 2018 setkání stoletých a lidí blížících se stovce v domu Křižovatka u parku v Prachaticích.
 
Šlo o mezigenerační setkání dětí, seniorů a dobrovolníků. V programu vystoupily děti s pohádkou a pak všichni společně malovali, zpívali a hodovali.

Kampaň 100x jinak SeniorPointu Prachatice má letos za sebou již řadu výstupů (Závody v plavání stoletých dvojic, vyhlášení soutěže Stromy 100x jinak, Čteme: Sto nejlepších knih, čteme jinak, zahájena je akce Ujděme 100 kilometrů, Putujeme po Čechách 100x jinak…).

Život začíná po stovce, byl název akce, inspirované jedním z filmů loňského filmového festivalu Jeden svět, s názvem Život začíná po stovce. A proto na setkání s promítáním byli pozváni starší lidé, kteří ještě před promítáním hledali společně tajemství dlouhověkosti (někteří ke stovce neměli daleko).

Společně se shodli na desateru:

  • pohyb (chůze, plavání, tanec)
  • dobrá strava (zdravá, zelenina, ryby)
  • vzdělávání
  • mít rád lidi
  • mít rád sám sebe
  • trénovat paměť (nenechat mozek „zakrnět“ – křížovky, sudoku…)
  • mít koníčky (malovat, plést, vyšívat, cestovat, pracovat)
  • chodit mezi lidi, mít přátele, společnost
  • duševní pohoda (optimismus)
  • trocha něčeho ostřejšího večer (deci vína, panáčka, štamprlička pálenky )

 Děti, které si na setkání připravily program se Sítou, ve formě pohádky, sklidily velký potlesk. Poté předvedly některé z nejoblíbenějších cviků jógy a na závěr si každý našel svoji „babičku a dědečka“ a společně všichni v darovaném kalendáři našli nejen 8.3. – den, ale také místo, kam namalovali děti se seniory obrázky. Kontakt dětí se seniory je vždy hluboký, zajímavý a krásný. "Děkujeme za návštěvu" říkali shodně přítomni senioři.

Film, který se promítal,  je o Švédce Dagny, jež má svůj vlastní blog, kam denně přispívá. Píše o všedních věcech, dopisuje si se svými přáteli a sem tam projede seznamky. Večer nezřídka vyráží na party, kde nepohrdne sklenkou šampaňského. Je hostem televizních pořadů, lidé ji poznávají na ulici. Fakt, že se blogerka - Dagny narodila v roce 1912, se zdá nepodstatný. Jak sama říká, být aktivní a mít vůli učit se stále novým věcem není otázkou věku. A přestože k ní osud nebyl vždy vstřícný, neutápí se v minulosti, ale těší se na vše co přijde. Skrze svůj příběh vzkazuje, že je třeba odhodit stud a strach – na to je život příliš krátký (režie filmu: Asa Blanck).

Ostatně ne nadarmo se říká, jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta.

Hanka RH+ Rabenhauptová

14.03.2018

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.