Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

O lidských právech i holocaustu v Prachaticích

Prachatice, 10. května 2018 – V pořadí jedenáctý ročník konference o multikultuře proběhl za účasti zajímavých hostů, tentokrát premiérově v Prachaticích, v sídle pořádající KreBul, o.p.s. Uctěna byla také památka obětí války, a to pietním aktem na hřbitově obětí pochodu smrti ve Volarech.

 Úvodního slova se ujala Jitka Šálená z Krajského úřadu Jihočeského kraje, která pozdravila účastníky také jménem paní hejtmanky Ivany Stráské, a vyzdvihla důležitost podobných akcí, připomínajících nejen hrůzy války, ale také lidská práva z nejrůznějších pohledů. Za město Prachatice pozdravil účastníky místostarosta města Jan Klimeš, který v krátkém historickém exkurzu shrnul vývoj posledních let a upozornil na řadu konfliktů, které neustále probíhají.

 V rámci konference byla věnována vzpomínka na pamětnici, paní Dagmar Lieblovou, která 8 let s KreBul, o.p.s. spolupracovala a v březnu ve věku nedožitých 89 narozenin náhle zemřela.  Vzpomínka na tuto velkou ženu byla uctěna minutou ticha, návštěvníci mohli shlédnout výstavu fotografií ze setkání s paní Dagmar v Prachaticích a Volarech, v závěru pak byl promítnut hodinový dokument s názvem „Chtěla jsem přežít. A žít tak, aby se za mě rodiče nemuseli stydět“, autora Adama Drdy.

 I v letošním roce měla konference mezinárodní účast. Za česko-německou společnost Čojč představili své projektové aktivity Marcus Reinert a Jitka Eliášková. Řeč byla o projektech mladých lidí, zaměřených na dramatickou a divadelní tvorbu, jejichž cílem je uvědomění si historických událostí a udržení vzpomínky na tato důležitá témata. Druhým zahraničním hostem byl Michal Dobiaš ze slovenské organizace Spolu sme Prievidza. Ve svém příspěvku přiblížil aktivity, kterými se organizace inspirovala u KreBulu i dalších organizací v Prachaticích a které se dotýkají lidských práv. Patří mimo ně například kladení pamětních kamenů Stolperstein, besedy s pamětníky a v neposlední řadě údržba a zachování židovského hřbitova v Prievidzi, který získala organizace do pronájmu.

 Zajímavým příspěvkem bylo představení konkrétního vzdělávacího programu Židovského muzea v Praze – Hanin kufřík, přítomné s ním seznámila lektorka Denisa Glacová. Ta se také věnovala dalším aktivitám muzea a zdůraznila potřebnost ukazovat konkrétní příběhy, osudy, protože právě tak je téma pro mladé mnohem blíže uchopitelné.

 O tom, že mladí lidé, jsou-li dobře motivováni, se dají strhnout k historii, přítomné přesvědčila skupina z Gymnázia Česká v Českých Budějovicích, v čele s ředitelem Antonínem Sekyrkou. Pod jeho vedením realizují studenti již řadu let mnoho zajímavých projektů, kde se věnují pamětníkům, hledání míst, návštěv památníků. V letošním roce trojice studentů Alexandr Starčenko, Matouš Vobr a Jan Zikmund natočili a do krátkého filmu zpracovali příběh paní Aleny Popperové, pamětnice z Českých Budějovic. Jejich dokument sklidil u přítomných velký ohlas a pochvalu za skvěle odvedenou práci.

 Již po páté se konal vzpomínkový pochod Military Death March. O jeho průběhu, smyslu i cílech diskutoval s přítomnými jeden z organizátorů Lukáš Perný. Ten v závěru podtrhl spolupráci s KreBul, o.p.s. a paní Jaroslavou Krejsovou a předal společnosti nemalou finanční hotovost na realizaci dalších zajímavých projektu. Z loňského daru realizovala KreBul, o.p.s. dva projekty – vybavení multikulturní knihovničky a vydání 700 sad kartiček o hřbitově obětí pochodu smrti ve Volarech. 

 Během programu zavítali účastníci konference spolu se studenty, členy Studentské rady města Prachatice, do Volar na hřbitov obětí pochodu smrti. Cestou do Volar byli seznámeni s historií pochodu a spjatostí s naším regionem a na místě samém pak mohli diskutovat s paní Jaroslavou Krejsovou, která se tématu věnuje téměř sedmdesát let a je autorkou knihy o tomto hrůzostrašném pochodu z roku 1945. Účastíci setkání pak společně položili pietní květinu a na jednotlivé pomníčky pak kamínky, jak je v židovské tradici běžné.

Konference se konala v rámci projektu „Vzpomínka pro lidskost“, nad kterým převzala záštitu hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Projekt byl finančně podpořen z prostředků Jihočeského kraje a města Prachatice. Mediálním partnerem se tradičně stal Český rozhlas České Budějovice.

 V rámci projektu již proběhla setkání s publicistou a novinářem Stanislavem Motlem. V týdnu od 14. do 18. května probíhá vždy od 19 hodin filmový klub a na měsíc červen jsou připraveny dvě výstavy – Děvčata z pokoje 28 a Neztratit víru v člověka. Obě z Židovského muzea v Praze. Všechny akce jsou realizovány v KreBul, o.p.s., Zlatá stezka 145, Prachatice.

 Za KreBul, o.p.s.

Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.

ředitel

16.05.2018

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.