Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Ocenění pro Jaroslavu a Zdeňka Krejsovi

České Budějovice, 23. října 2018 – Celkem 13 plaket – ocenění za péči o válečné hroby, udělilo Ministerstvo obrany ČR. Jejich slavnostního předání se ujala hejtmanka Jihočeského kraje. Ocenění převzali také Jaroslava a Zdeněk Krejsovi.

V reprezentativních prostorách sálu Secese Krajského úřadu Jihočeského kraje byla předána ocenění v podobě plaket, a to za péči o válečné hroby a pamětní místa na jihu Čech. Mezi 13 oceněnými jsou také Jaroslava Krejsová a Zdeněk Krejsa.

Slavností setkání zahájila hejtmanka Ivana Stráská, která připomněla, že je důležité mít stále na paměti a připomínat si svou historii a také osoby, které jsou uvedeny na řadě náhrobků a pomníků. „Nejde totiž jen o ten pomník, ale o tu vzpomínku samotnou. Naše země je totiž dědictvím našich předků a my bychom si ho měli nejen vážit, ale i uchovávat pro budoucí generace,“ uvedla hejtmanka.

Ocenění získali plaketu a certifikát, udělený Ministerstvem obrany České republiky, odborem pro válečné veterány. Osobního předání se zhostil Imrich Vetrák, který objasnil symboliku na plaketě: „Největší plamen symbolizuje plamen ohně, války. Prostřední plamen je jako symbol svíčky, zapálené na počest obětí a nejmenší je zpodobněním slzy pozůstalých“, vysvětlil pracovník ministerstva.

Uděleno bylo celkem 13 ocenění. Plaketu obdrželi zástupci devíti měst a obcí a čtyři konkrétní osoby. „Své plakety převzali také Jaroslava a Zdeněk Krejsovi, a to za příkladnou a dlouholetou prezentaci historických událostí, spojených s osudy žen, jež v roce 1945 absolvovaly pochod smrti z Grünbergu do Volar“, uvedl Imrich Vetrák.

Závěr patřil poděkování všem oceněným přímo od hejtmanky Ivany Stráské: „Jsem ráda, že se právě vy takto příkladně staráte o tato pietní místa a chtěla bych vám za to jménem kraje poděkovat,“ uvedla.

Za nominací stojí Tomáš Turek z Městského úřadu Prachatice, který má ve své agendě oblast válečných hrobů. „V novinách jsem si všiml článku o příběhu Jaroslavy Krejsové a jejího vnuka Zdeňka Krejsy. Sleduji jejich práci již několik let a vážím si jednotlivců, kteří berou péči o válečné hroby za své, není jim historie a památky lhostejné“, to byl důvod, proč návrh na ocenění, které oba dva v roce 2018 získali podal. „Připojuji se ke gratulacím“, uvedl závěrem.

Ocenění předchází dlouholetá práce Jaroslavy a Zdeňka Krejsových, kteří pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti KreBul vydali knihu Přes Volary přešla smrt – pochod smrti očima pamětníků, sborník z konferencí, leporelo ke hřbitovu obětí pochodu smrti ve Volarech, videodokument o pamětnici Renatě Dindové, pohlednice k tématu (zasílané pamětníkům), realizují již 11 let konference o multikultuře, výstavy (Helgy Hoškové i ve spolupráci s Židovským muzeem), byli inspirací pro Military Death March, podíleli se na rekonstrukci pamětní desky na hřbitově pochodu smrti ve Volarech, pořádají poznávací cesty po koncentračních táborech, besedy a přednášky ve školách, setkání s pamětníky apod.

 

Ocenění plaketou byli (zdroj: Krajský úřad Jihočeského kraje):

Paní Jaroslava Krejsová - za příkladnou a dlouholetou prezentaci historických událostí spojených s osudy žen, jež absolvovaly pochod smrti z Grünbergu do Volar v roce 1945

Zdeněk Krejsa - za příkladnou a dlouholetou prezentaci historických událostí spojených s osudy žen, jež absolvovaly pochod smrti z Grünbergu do Volar v roce 1945

Město Písek - za celkovou rekonstrukci a restaurování Pomníku padlým u Melegnana a Solferina roku 1859

Obec Hatín - za trvalou a vzornou péči o Pomník padlým v 1. světové válce

Obec Bednárec – za vzornou péči a celkovou rekonstrukci Pomníku padlým v 1. světové válce

Město Kaplice – za vzornou péči a celkovou rekonstrukci pomníků padlým ve světových válkách ve správním obvodu města Kaplice a za finanční podporu projektu obnovy pomníku 91. pěšího regimentu z Českých Budějovic v lokalitě Mrzli Vrh, Slovinsko.

Paní Jitka Čampulová - za celoživotní významný přínos v péči, údržbě a úpravě válečných hrobů z období 1. a 2. světové války v Kaplici a za činnost v Českém svazu bojovníků za svobodu

Obec Třebohostice - za vybudování Pomníku obětem 1. světové války

Obec Novosedly - za vzornou péči a celkovou rekonstrukci Pomníku padlým v 1. světové válce

Obec Litochovice - za vzornou péči a celkovou rekonstrukci Pomníku padlým v 1. světové válce

Obec Doubravice - za vzornou péči a celkovou rekonstrukci Pomníku padlým v 1. světové válce

Obec Malenice - za vzornou péči a celkovou rekonstrukci Pomníku padlým ve světových válkách

Pan Milan Smolík - za trvalou a vzornou péči o pietní místo věnované panu Františku Divišovi, který padl v 1. světové válce

 

Text: Zdeněk Krejsa

Foto: Radek Šíma, Krajský úřad Jihočeského kraje a Zdeněk Krejsa

24.10.2018

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.