Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

O lidských právech i spolupráci v Mauthausenu

Mezi městy Mauthausen a Prachatice existuje již dlouholeté partnerství (1991). Jak Mauthausen, tak Prachatice věnují velkou pozornost sociálním tématům. Mnoho nevýdělečných projektů a spolků se angažuje v rámci programů, které se zabývají tématy jako jsou demokracie, tolerance a lidská práva. Jedním konkrétním výstupem byla aktivní účast zástupců města a neziskového sektoru na druhém sympóziu o Lidských právech v rakouském Mauthausenu od 8. - 11. 11. 2018.

Hlavním tématem mezinárodního sympózia byla Lidská práva – útěky, dětská práva – důstojný život. Trh informací: Prezentace sociálních organizací z Rakouska a České republiky zabývajících se tématem lidských práv. Pódiový rozhovor: organizace pódiového rozhovoru, jehož se zúčastnili i účastnící z České republiky.

Město Prachatice na pódiu, vedle starostů měst, která sympózium organizují Thomase Punkenhofera z Mauthausenu, Christiana Aufreitera z Langensteinu a Ericha Wahl ze St. georgen/Gusenu a zástupců dalších států, představila Hanka Rabenhauptová. Přítomné pozdravila a ujistila, že i v našem městě, státu jsou lidská práva respektována, vyučována a individuálně aplikována. Je stále třeba o nich hovořit, připomínat si je a také se dle nich chovat.

Součástí delegace byli také zástupci z neziskové organizace KreBul o. p. s.Prachatice.Ta se tématu lidských práv věnuje od počátku svého vzniku a na rok 2019 připravuje nejen konferenci k pochodu smrti (domluvena účast delegace z Mauthausenu), ale také mezinárodní aktivity - připravuje výměnu mládeže s několika státy. V Prachaticích se sejdou skupiny mladých lidí, dětí (Polsko, Turecko, Česko, Slovensko, Rakousko), kteří budou pracovat s termíny lidská práva dětí.

Při sestavování programu za českou výpravu byla organizátorům nabídnuta výstava výtvarných prací na téma: Krize očima dětí.Výstavu sestavilo Krizové centrum - PORTUS Prachatice na základě získaných obrázků od žáků místních a okolních škol. Obrázky vyvolaly na sympóziu mnoho otázek, došlo na řadu diskuzí.

V letech 1914 – 1918 v Mauthausenu fungoval válečný zajatecký tábor a v roce 1938 zde byl vybudován koncentrační tábor. Dnešní pamětní místo, prohlídka vyvolávají v návštěvnících různé pocity, včetně pocitu uvědomění.

Během sympózia jsme se zúčastnili řady workshopů, vernisáže výstavy, koncertů, prohlídky města (sociálních a školských zařízení, zařízení pro volný čas, památek), literárního večera, výměny názorů…

Hlavní organizátorkou celého sympózia byla Andrea Wahl, které patří velké poděkování za celý průběh akce a skvělé přijetí české výpravy.

text: Hanka RH+ Rabenhauptová, Zdeněk Krejsa

Foto: Zdeněk Krejsa, Jiří Gabriel Kučera

 

14.11.2018

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.