Prachatice – Šest druhů perníčků dostala na stůl v úterý 18. prosince pětičlenná porota, která hodnotila vzorky ve vánoční soutěži Nejlepší vánoční cukroví roku 2018.
Tu pořádal prachatický KreBul společně s Prachatickým deníkem. V letošním roce byla soutěž zaměřena na perníčky. Jak uvedl Zdeněk Krejsa, ředitel KreBulu, porotci rozhodně neměli jednoduchou práci. „Všechny vzorky byly výborné,“ zhodnotil.
Porota nakonec vybrala perníčky, které se skrývaly pod soutěžním číslem tři. „Ocenili jsme vzhled, chuť, nápad i celkový dojem,“ uvedla Jiřina Soukupová, porotkyně. Ta navíc poukázala i na to, že perníčky byly pečené přímo na plechu bez pečícího papíru.
Vítězství si tak odnesla Miroslava Jílková. „Přiznám se, že rozhodnutí, že se zapojím, padlo doslova na poslední chvíli,“ smála se vítězka.
Druhé místo získala se svým vzorkem Jana Štěpánková a třetí místo v soutěži obsadila Eržika Machalová.
VÍTĚZNÝ RECEPT
Těsto:
40 dkg hladké mouky
14 dkg cukr moučka
6 dkg tuku
2 celá vejce
10 dkg medu
2 lžíce kakaa (nemusí být)
Koření:
Anýz, hřebíček, zázvor, tymián, nové koření, badyán, skořice, 1 lžička jedlé sody
Poleva:
1 bílek
14 dkg cukr moučka
citrónová šťáva
Autor: Leona Fröhlichová, Prachatický deník
Foto: Leona Fröhlichová, Zdeněk Krejsa
20.12.2018Občanská poradna
Informační centrum pro mládež
Vzdělávací centrum
» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb