Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Chystání se na Filipojakubskou noc s Komunitkem

V pondělí 29. 4. 2019, v den před Filipojakubskou nocí jsme v Komu?NITním centru při KreBul o. p. s. na Zlaté stezce 145 společně s klienty vyráběli čarodějnice a hovořili o tradicích spojených právě s tímto datem.

 

S ohledem na nepřízeň počasí si klienti vyrobené čarodějnice odnesli domů. Z plánovaného ohně s opékáním buřtů bylo nakonec příjemné posezení v teple komunitka s opečeným buřtem na sporáku.

 

Pokud nahlédneme do historie tohoto data a názvu, tak v minulosti slavil svátek 1. 5. sv. Filip a Jakub, proto tedy Filipojakubská noc mezi 30. 4. a 1. 5. Od středověku lidé věřili, že existují dny, kdy mají zlé síly větší moc než jindy. A právě Filipojakubská noc mezi ně rozhodně patřila. Lidé se před nadpřirozenými silami bránili různě. Před Filipojakubskou nocí a ještě následující den, např. uklízeli, pálili smetí a dělali hluk. Věřili, že právě toto čarodějnice vystraší.

V dnešní době je večer 30. 4. spojován s veselím a čarodějnic se obávají už snad jenom malé děti. V mnoha vesnicích i městech se dělají ohně, okolo kterých pobíhají děti a spolu s rodiči, známými a kamarády se baví, stavějí se májky, opékají se buřty, griluje se,... A to je vhodná doba pro udržování vzájemné sounáležitosti, setkávání se,…

Akce byla podpořena z dotačního programu Evropské unie.

 

Při další akci v Komu?NITním centru Prachatice v podělí 6. 5. 2019
od 14 hodin si společně připomeneme Dne boje za rovná práva handicapovaných, který každoročně připadá na 5. 5. 

 

 

 

Za KreBul, o. p. s.

 

Bc. Štěpánka Válková – komunitní sociální pracovník

 

03.05.2019

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.