Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Um seniorů - Ilga Hanzalová a Foto z balkónu

UM seniorů: Fotografie z mobilu a balkónu Ilgy Hanzalové

V SeniorPointu Prachatice na Zlaté stezce 145 nabízí každý měsíc novou výstavu v rámci cyklu UM seniorů. Ta srpnová je fotografická výstava Ilgy Hanzalové z Prachatic. Otevřeno denně od 10:00 do 17:00 hodin.

Ilga Hanzalová pečuje o svoji maminku, těžce zdravotně postiženou, a to celodenně již několik let.  „Denně“, jak sdělila při vernisáži 1. 8. 2019 v SeniorPointu, „jsem s mamkou na balkóně, kde sedíme, povídáme si a já fotografuji mobilem co vidíme společně – kostel, panelák, kopce, gymnázium, oblaky a to jak na jaře, v létě, na podzim i v zimě. Fotím, když prší, jsou hromy a blesky, ale také červánky a nejraději, když svítí slunce a vše je rozzářené. Mám pocit, že i my obě pak záříme“. Paní Ilga Hanzalová fotí z 8. patra věžáku, ale i ze svého bytu ve 4. patře.

V rámci setkání v SeniorPointu proběhla i fotografická poradna a milý workshop, kdy fotograf Karel Rabenhaupt přinesl sbírku svých starých i novějších fotoaparátů, nejstarší z roku 1935, a také se zde objevila fotografie z roku 1948. Všechny fotoaparáty si přítomní osahali, vyzkoušeli a vyslechli historku i historii. Jak ve svém povídání Karel Rabenhaupt řekl: „Sbírka fotoaparátů je pro mne radost. Fotím rád, rád si čtu informace nejen o fotografech, fotografiích, ale také o fotoaparátech. Jsem zdravotně handicapovaný, a tak jsem si vybral tento koníček. Moje sbírka čítá několik desítek fotoaparátů. Nejstarším byl Voigtländer (Německo) z roku 1935 – měchový formát 6x9, ruský Fed a Liubitel z Ruska ze 60. A 70. let., formátu 6x6  Practika MTL5 kinofilmový výroba NDR rok výroby 1978. Canon analogový z roku 1987 a pak Canon Digital 400D. Vedu v DDM fotografický kroužek a také v klubu SenSen fotoporadnu.“

Závěrem byli senioři a přítomní vyzvání k zapojení se do celoroční kampaně hledáme 2019 míst, které stojí za to vidět. Výstupem této aktivity bude sbírka tipů na výlety seniorů od seniorů.

Závěr pak patřil návštěvě nové cukrárny U Madony v Prachaticích.

Hanka RH+

fotografie Zdeněk Krejsa

05.08.2019

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.