Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

KreBul a stát Izrael

Nedávno jsme vás informovali o odstartování projektu Vzpomínka pro lidskost a dalším vzdělávání zaměstnanců KreBul, o. p. s. Druhým cyklem semináře s názvem Židé, dějiny a kultura nás provázeli Jan Fingerland, Irena Kalhousová, Andrea Ernyei a Zuzana Pavlovská.

Tématem Počátky státu Izrael nás lektor Jan Fingerland, provázel historií od počátku věků a nejvíce se věnoval státu okolo roku 1900. Zde byla velká reakce na nástup modernity – tedy 3 přístupy Židů k židovství: Uzavření se do sebe, asimilace či sionismus a obnovení národa.

Druhou částí Izrael dnes, kterou provázela Irena Kalhousová, započala prezentaci nejen obrázky, ale především vysvětlením toho, že v Izraeli je možné lidi „zaškatulkovat“ dle vzhledu, oblečení do jakýchsi skupin. Hodně jsme pak probírali politiku současnosti a reakce na budoucí. Zvláště ekonomický rozvoj, či nerozvoj, u ortodoxně zaměřených mužů a ekonomicky i rodinně aktivních žen. Další témata se točila okolo práva, jelikož převládá více náboženské právo (např. oddat se můžete jen v synagoze, mešitě či kostele).

Třetí část pak byla na židovské obci s názvem Nebojte se židovské kuchyně s vyzkoušením košer kuchyně – polévkou, kachnou s knedlíkem z macesové mouky a sladkým dezertem. Andrea Ernyei, spoluautorka knihy Nebojte se gefilte fiš, nás provedla základními body židovské kuchyně (oddělené vaření masa a mléka včetně nádobí, rituálně připravovaných pokrmů i speciálních svátečních jídel). Samotnou knihu nám i podepsala a doplnila věnování – tu si můžete prohlédnout v naší multikulturní knihovničce, která čítá už přes 200 titulů a vyzkoušet připravit židovský pokrm.

Poté proběhla prohlídka expozice památek se Zuzanou Pavlovskou. Velmi děkujeme Židovskému muzeu v Praze za možnost se zúčastnit a doplnit si důležité informace v oblasti multikulturního vzdělávání a dalším předávání.

Projekt Vzpomínka pro lidskost již patnáct let přináší aktivity z oblasti multikulturní výchovy – besedy, setkání s pamětníky, filmový klub, návštěvy památníků, konference…., a to za finanční podpory Nadačního fondu obětem holocaustu a Jihočeského kraje.

Za KreBul, o. p. s.

Mgr. Jiří Gabriel Kučera, DiS.

 

26.04.2022

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.