Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Předávání zkušeností v Bosně a Hercegovině

KreBul, o.p.s. a město Prachatice jsou jedni z partnerů a realizátorů projektu „Silné ženy budující odolné komunity v Bosně a Hezceovině“, podpořeném v rámci Visegrad 4 (Bosna a Hercegovina, Česká republika, Slovenská republika, Maďarsko), podporující vznik mateřských a komunitních center v Bosně a Hercegovině.

Cílem setkání ve městě Zavidovici v Bosně a Hercegovině koncem října, byla realizace první části vzdělávání pro účastníky projektu. Za Českou republiku byli účastni - zástupce města Prachatice a společnosti KreBul. Ti prezentovali své zkušenosti. Prezentace Mateřských a komunitních center (Hankou RH+ Rabenhauptovou – město), Komunitního centra (Jakubem Imberou – KreBul, o.p.s.) a diskuze v rámci kulatého stolu Shrnutí významu, participace, spolupráce center (Zdeňkem Krejsou, KreBul, o.p.s.). Během setkání došlo k předání zkušeností s plánováním, zakládáním, organizováním, realizací, medializací a vyhodnocováním akcí a aktivit jak v mateřských, tak komunitních centrech. Všichni čeští přednášející měly 4 hodinové bloky se zařazením konkrétních aktivit (ať již šlo o sestavení sítě z klubíček, či hru loto, kterou malovali klienti Domova Matky Vojtěchy, nebo vytváření kytiček z látek, masáže, práce s papírem a tužkou, cvičení, přijímání nové energie, zpěv).

Kolegyně ze Slovenska Jana Sýkorová se ve svém vystoupení zaměřila na předání osobních zkušeností se založením MC Nováčik. Zaujala také doplňkovými aktivitami a pomůckami pro montessori vzdělávání.

Společně jsme se pak zúčastnili všech dalších přednášek slovenských, maďarských a bosenských přednášejících. Díky skvělému a profesionálnímu překladu z českého jazyka do angličtiny Jakubem Imberou a z angličtiny do bosenštiny Naďou Stojsin Crljic, to byl i pro nás velký přínos. Vedoucí celého projektu je Senada Omerović Džankić, která vede v Zavidovici - Cetrum pro matky, které jsme měli možnost také navštívit. Děti nám přímo na místě zazpívaly a dostaly dárky, které jsme dovezli (od senátora Tomáše Jirsy, města Prachatice a společnosti KreBul). Při procházce městem jsme prošli nejen kolem místního úřadu, památníku světové války, ale i války v letech 1992–1995, mešit.

Cílem projektu je podpořit vznik mateřských center v Bosně a Hercegovině a zároveň zvýšit povědomí o právech žen, které i v dnešní době nemají v této zemi rovnocenné podmínky s muži.  Město Prachatice se svými příklady fungování Rodinného centra Sluníčko, Komunitního centra Na Půdě, Na Sadech, SeniorPointu Prachatice, ale i komunitami, jako je klub zdravotně postižených a další spolky, se staly vzorem, nejen pro bosenské účastnice akademie.

Projekt je spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím Visegrádského grantu z Mezinárodního visegrádského fondu. Fond Misuya má podpořit myšlenku udržitelné regionální spolupráce v regionu Střední Evropy.

 

Hanka RH+ Rabenhauptová, Zdeněk Krejsa

03.11.2022

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.