Domácí vaječný koňak, vaječný likér nebo domácí baileys s mnoha příchutěmi nesmí chybět na žádném vánočním stole. Porota soutěže O nejlepší vánoční cukroví proto pro desátý ročník soutěže zvolila téma "Tekuté cukroví". A chybu neudělala, protože hospodyňky z Prachatic vaječné likéry umějí. A umějí lahvičky také patřičně vyzdobit.

Porotci tak mohli ohodnotit nejen chuť, vzhled či konzistenci, ale také výzdobu na vánoční tabuli. A ta se rozhodně nejvíce povedla Ivaně Jeřábkové. Nejvíce však chutal Vánoční vaječňák od Marie Kadlecové. Druhá se umístila Anna Milisterferová a třetí Ivana Jeřábková.

A na jaké téma se připravit v příštím roce? Bude to vánoční cukroví s krémem. A může být jakékoliv.

Recepty:

1. místo: 1/2 litru mléka, 4 žloutky, 25 g cukru, 1 salko, 1 šlehačka, 300 ml rumu. Žloutky a cukr utřeme, přilejeme mléko, šlehačku a salko a dáme na sporák, mícháme do zhoustnutí a následného zchladnutí. Přilejeme rum a dáme pořádně vychlatit.

2. místo: 1 salko, 2x tatra, 4x žloutek, 3x vanilka, 300 ml rumu nebo klidně podle chuti.

3. místo: 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka, jeden pudink podle zvolené chuti, 1/2 litu mléka, 1/2 litru rumu. Neotevřené plechovky salka vaříme mírným varem ve vodní lázni cca 1,5 hodiny. Uvaříme pudink a vychlazené smícháme, rozmixujeme a přidáme rum. Plníme do lahví, v lednici vydrží cca měsíc.

Autor: Jana Vandlíčková

Zdroj: https://prachaticky.denik.cz/zpravy_region/soutez-vanocni-cukrovi-prachatice-krebul-denik.html