Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Brundibár poražen, válku jsme vyhráli – hned třikrát

Prachatice, 5. května 2015 – Dismanův rozhlasový dětský soubor odehrál celkem šest představení k uctění 70. výročí od konce války v Městském divadle v Prachaticích. Vše v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost, realizovaného KreBul, o.p.s.

 KreBul o. p. s. v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost uspořádala divadelní představení dětské opery Brundibár a jako bonus představení Květovaný kůň. První večerní představení bylo určené pro veřejnost a další dvě představení pak pro školní kolektivy. Tato představení byla odehrána k příležitosti 70. letého výročí ukončení druhé světové války.

 Původní představení Brundibára se hrálo v terezínském ghettu celkem pětapadesátkrát dětmi, z nichž naprostá většina zemřela ve vyhlazovacích táborech. V těchto podmínkách dostala opera zcela nové kontury, kdy děti se zvířátky přemůžou zlého flašinetáře Brundibára, v jehož postavě byl personifikovaný Hitler. Přeživším interpretům se navždy vryly do paměti závěrečné verše „Brundibár poražen, už jsme ho dostali. Zaviřte na buben, válku jsme vyhráli“.

 O návrat dětské opery Brundibár, která má jednoduchý pohádkový děj souboje dobra se zlem, se postaral Dismanův rozhlasový dětský soubor.  Režie se ujala Zdena Fleglová s manželem a o hudební nastudování se postaralo duo Kateřina a Michal Macourkovi.  

 Učení hrou nahrazovalo dětem v koncentračních táborech školu a učebnice, a proto byl Norbertem Frýdem vytvořen slabikář Květovaný kůň. Právě toto pásmo veršů, drobných her a říkanek bylo pro nesvobodné židovské děti jediným prostředkem náhradního vyučování. Abecedně uspořádané básně a výchovné narážky měly umožnit udržet si lidskou důstojnost skrze veškeré ponižování, kterým děti musely projít.

 Představení Květovaný kůň v podání Dismanova rozhlasového dětského souboru, pod režijní taktovkou manželů Fleglových, sklidilo u obecenstva v Prachaticích taktéž velký obdiv.

 Představení dětské opery Brundibár a Květovaného koně se uskutečnila v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost, realizovaného KreBul, o.p.s. pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje a za finanční podpory Jihočeského kraje, Nadačního fondu obětem holocaustu, města Prachatice a senátora Tomáše Jirsy. Děkujeme.

 Za KreBul, o.p.s.

 Mgr. Jiří Gabriel Kučera, DiS. a Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.