ICM Prachatice
Aktuality
Region
Cestování
Vzdělávání
Práce
Volný čas
Sociálně-patologické jevy
Občan a společnost
Mládež v EU
Sociální skupiny a hnutí
Zdraví
Ekologie
Poosmé se před vánočními svátky sešla porota, aby hodnotila dobroty z kuchyní hospodyněk na Prachaticku. Společnost KreBul a Prachatický deník opět vyhlásili předvánoční soutěž. Pro rok 2021 bylo téma Slané pečivo.
Tříčlenná porota, které šéfoval Adam Pošta si pochutnávala na sedmi různých vzorcích. Šlo o sýrovou roládu, tvarohové tyčinky, slané pečivo, brynzové keksy, závin se zelím, zelňáky a sýrové tyčinky. Dva ze tří vítězných vzorků byly od hospodyněk mimo Prachatice, jeden z Netolic a další ze Strunkovic nad Blanicí. Všechny vzorky byly naprosto úžasné a rozhodování bylo velmi komplikované. Porotci museli hodnotit vzhled, náročnost receptu, chuť, vůni, nápad a nakonec celkový dojem. Každý vzorek nakonec museli ve všech kritériích hodnocení obodovat.
Nejvíce bodů nakonec získaly vláčné Babiččiny zelňáky od Marie Hrubešové z Netolic. Druhé místo si připsala Darina Hodinová se svými Sýrovými tyčinkami a třetí místo putuje k Věře Davidové do Prachatic. Dámy si ceny převezmou v následujících dnech od ředitele společnosti KreBul Zdeňka Krejsy.
Před osmi lety soutěž O nejlepší vánoční cukroví odstartovalo hodnocení vanilkových rohlíčků, v dalších letech se pak soutěžilo o linecké, vosí hnízda, ořechy, nepečené cukroví, vánočky a perníčky. Při vzpomínání na minulé ročníky se pak porotci a Zdeněk Krejsa domluvili, že soutěž O vánoční cukroví bude pokračovat také v příštím roce. „Pro příští rok bude zadání kokosky,“ řekl na závěr Zdeněk Krejsa.
Vítězné recepty:
1. místo: Babiččiny zelňáky od Marie Hrubešové z Netolic: 0,5 kg syrového kysaného zelí, 40 dkg hladké mouky, rozemleté škvarky nebo sádlo, sůl, pepř, kmín. Vše smíchat, propracovat, skleničkou vyrobit placičky a upéct.
2. místo: Sýrové tyčinky od Dariny Hodinové ze Strunkovic nad Blanicí: 400 g hladké mouky, 230 až 250 gramů vlažné vody, 50 g oleje, 20 g droždí, 10 g soli, 1 lžička kmínu. Na náplň: 100 g strouhaného sýra (niva, eidam), česnek sušený i čerstvý, olej, koření 2 lžičky, sůl na posyp, kmín, semínka na posypání. Nejlepší jsou čerstvé.
3. místo: Závin se zelím od Věry Davidové z Prachatic: Listové těsto, zelí, anglická slanina, sůl, pepř. Těsto vyskládáme slaninou, přidáme zelí, posolíme, popepříme a upečeme.
Autor článku: Jana Vandlíčková, Prachatický deník
Zdroj: https://prachaticky.denik.cz/zpravy_region/slane-vanoce-porote-chutnalo-nejvice-pecivo-od-marie-hrubesove-20211222.html
Občanská poradna
Informační centrum pro mládež
Vzdělávací centrum
» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb