300g hladká mouka nebo italské mouky typu 00
200ml vlažné vody
20g droždí (1/2 kostky)
1 lžíce olivového oleje
špetka cukru nebo sladěnky (do kvásku)
lžička soli
provensálské bylinky nebo rozmarýn
sušená rajčata s česnekem (sekaná nebo krájená)
Do menší mističky si dáme droždí s cukrem (nebo sladěnkou), trochou vody a 1 lžící mouky – vyšleháme jemné těstíčko – které necháme vzejít.
Do mísy vsypeme mouku, vytvoříme důlek - do kterého vlijeme zbytek vlažné vody, lžíci oleje, rozmarýn nebo provensálské bylinky, sůl a obsah mističky (vzešlý nakynutý kvásek) a zpracujeme v těsto - necháme vykynout min. 1 hod. - těsto je lepkavé, což je v pořádku, pro usnadnění si můžete ruce potřít olejem (nepřidávejte mouku). - jakmile je vykynuté, rozprostřete ho na plech (vystlaný peč. papírem) na placku vysokou cca 1,5cm, prsty (nebo koncem vařečky) vytvořte do těsta důlky - nechte dalších 20 min. v teple dokynout - potřete olejem, posypte sušenýma rajčata, bylinkami a dejte péct do vyhřáté trouby na 200 - 220°C přibližně na 20min – po upečení přendejte na mřížku a nechte vychladnout.