Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU

Zdravé vaření

RECEPTY KreBul

Jak naučit děti a mládež, rodiče i seniory psát recepty? Prostě zašlete svůj oblíbený recept, který prokonzultujeme s poradnou zdravého životního stylu FOOD.BODY.LIFE a vyvěsíme na těchto stránkách. A maminky na rodičovské dovolené, zašlete nám své tipy, jak využít co nejvíce čas u vaření. Těšíme se!

 

Bramborová polévka s cizrnou + sklenice vody + meduňkový/třezalkový čaj

(co budeme potřebovat – přibližně pro 3 porce: V hrnci na kapce oleje si orestujeme jednu cibulku a 1-2 stroužky česneku, přidáme 1 lžičku sladké papriky, pepř, oloupané a pokrájené na menší kostky brambory (250g) a jemně orestujeme. Zalejeme 1 litrem horké vody (nebo zeleninovým vývarem), můžeme přidat bujon, dále vsypeme uvařenou cizrnu (nebo cizrnu z plechu - budou mít v akci v LIDLu) – 250g – vaříme do změknutí brambor přibližně 20 min. Třetinu polévky odebereme a rozmixujeme – vrátíme zpět. Přidáme pokrájený pórek (hrst) a najemno postrouhanou mrkev (1ks) – necháme jen provalit varem a vypneme. Dochutíme solí, pepřem, přidáme bylinky dle svých chutí (libeček, petrželku, pažitku, ...)  a můžeme zakápnout trochou rostlinné smetany)

 

Zelná polévka s houbami + sklenice vody + presso

(co budeme potřebovat na 4-6 porcí: 100g šunky - na proužky, 3 jarní cibulky - nakrájené na kolečka, 4 mrkve - očištěné a pokrájené, 3 řapíky celeru - nakrájené na kousky, 2 velké stroužky česneku - drcené, špetku tymiánu a rozmarýnu, 30 g sušených hub (nebo podušené hlívy) + 1,7 l zeleninového vývaru, 150 g malých krupek, 1/2 hlávky bílého zelí - nakrájeného, sůl a mletý pepř. 

Do hrnce dáme pár kapek oleje a orestujeme cibulku, šunku, mrkev, celer, česnek a bylinky. Sušené houby zalijemw vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Potom je vyberte děrovanou lžící, nasekejte a přihoďte k zelenině a chvilku restujeme. Přidejte nakrájené zelí, vývar a dovařte vše doměkka. Vyhoďte vyvařené snítky bylin.Propláchnuté a předem namočené kroupy uvařte zvlášť v osolené vodě, trvá to asi 40 minut a přidejte do polévky. Můžete podávat i se strouhaným sýrem 20g na porci.)

 

Proč zařadit zelí? 

Zelí se řadí mezi brukvovitou zeleninu má vysoký obsah prospěšných živin. 

Pokud se snažíte vylepšit si svůj jídelníček, pak by měla být brukvovitá zelenina na samém vrcholu vašeho seznamu potravin.

Účinky:

-     - ideální při redukci

-     - obsahuje vit. K a velké množství vlákniny

-     - úžasný v prevenci rakoviny

 

Pórková polévka + sklenice vody + meduňkový/třezalkový čaj

(co budeme potřebovat na 2 porce:  1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce nasekaného čerstvého, tymiánu, 1 velký pórek nakrájený na kolečka, 1 lžička kurkumy ,1 malé oloupané jablko nakrájené na kostky, 2 petržele, 1 hrst vlašský ořechů, 500 ml vody, pepř, 1 lžička mořské soli

Ozdobení a dochucení: ořechy, tymián

Na 1 lžíci olivového oleje restujeme na kolečka nakrájený pórek s 1 lžící nasekaného čerstvého tymiánu po dobu cca 5 minut. Následně do hrnce přidáme 1 lžičku (né vrchovatou) kurkumy, na menší kostky pokrájené malé jablko a kousky petržele. Restujeme ještě cca 1 minutu. Na závěr přidáme hrst vlašských ořechů, 500 ml vody, přibližně 1 lžičku soli a trochu pepře. Pod pokličkou vaříme cca 20 minutek. 
Když je vše měkké, můžeme přelít do mixéru a polévku umixovat dohladka.
Polévku zdobíme trochou ořechů a tymiánem, který krásně polévku dochutí.

Do polévky si můžeme přidat orestovanou šunku v množství 30g - pro zvýšení příjmu bílkoviny.)

 

Batátová polévka + sklenice vody + meduňkový/třezalkový čaj

(co budeme potřebovat na 4 porce:  700g batát, 1 ks střední petržele,1 ks střední mrkve, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžička čerstvého tymián, olivový olej, sůl, 150 ml smetany na vaření/nebo rostlinné, citronová šťáva, pepř a slanina/šunka k podávání.

Troubu předehřejte na 190 °C. Oloupané a nakrájené batáty, mrkev a petržel promíchejte v pekáči s olivovým olejem a solí. K zelenině přidejte čerstvý tymián a vše dejte péct asi na 30 minut. Upečenou zeleninu přendejte do většího hrnce a zalijte vývarem. Vařte ji ještě asi 20 minut. Když je všechna zelenina měkká, ponorným mixérem ji rozmixujte. Nakonec přilijte smetanu a nechte provařit. Polévku dochuťte solí a pár kapkami citronové šťávy. Podávejte ji s čerstvě namletým pepřem a na pánvi opečenou slaninou či kousky šunky. Můžeme si i přidat uvařenou červenou čočku a nebo jemně opraženou cizrnu z plechu - kterou si opražíme na pánvi nebo v troubě.)

 

Pikantní zeleninová polévka + sklenice vody + meduňkový/třezalkový čaj

(co budeme potřebovat pro 3-4 porce

1 velká cibule, 1/2 květáku, 2 batáty, 1 menší cuketa, 1 lžíce oleje, 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky římského kmínu (můžete vynechat), zeleninový vývar (nemusí být, stačí voda), 1 chilli paprička, sůl a čerstvě mletý pepř.

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky nebo pokrájíme nahrubo. Batáty oloupeme a spolu s omytou cuketou nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a zpěníme na ní cibuli. Když začne sklovatět, zasypeme ji kurkumou a římským kmínem, necháme rozvonět a vmícháme zeleninu. Krátce ji orestujeme a zalijeme asi 800 ml vývaru nebo vody. Přivedeme k varu, lehce osolíme, zmírníme plamen a vaříme do změknutí veškeré zeleniny. Ke konci přidáme do polévky nasekanou chilli papričku, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Pro zvýšení bílkoviny v polévce přidáme 40g uvařené červené čočky - kterou si po uvaření dáme na dno talíře a zalejeme polévkou.)

 

Krémová květáková polévka + sklenice vody + meduňkový/třezalkový čaj

(co budeme potřebovat pro 3 porce

1 lžíce oleje, 1 cibule, 1 ks větší brambora – nakrájená na kostičky, 1 ks květáku (asi 500g rozebraný na růžičky, bobkový list, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 1 litr zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření nebo mléko.

V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte cibuli, přidejte bramboru a květák a dobře okořeňte, přidejte bobkový list a množství muškátového oříšku podle své chutě - na mírném ohni restujte asi 5 minut.

Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte 20-30 minut, dokud květák, brambor nezměkne. Vyndejte bobkový list a potom dobře promíchejte v mixéru (můžete použít i tyčový), aby byla směs hladká - přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte.

Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem + přidejte 2 křepelčí vajíčka uvařená natvrdo nebo 1 vejce slepičí uvařené natvrdo - důvod: vykopnutí bílkoviny v pokrmu)

 

Cuketová polévka s toustem + sklenice vody + meduňkový/třezalkový čaj

(co budeme potřebovat: 60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, hrst bazalkových lístků - nasekaných, mořská sůl a mletý bílý pepř, 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky, 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru (nebo horkou vodou), 60 ml smetany na vaření, hrst hladkolisté petrželky, nasekané, 50 g strouhaného parmazánu 

Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. 
Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem a podávejte s kouskem opečeného žitného pečiva. Pro zvýšení bílkovin u tohoto pokrmu - můžeme přidat 2 křepelčí vajíčka natvrdo nebo 1 vajíčko slepičí uvařená natvrdo nebo posekanout šunku v množství 30g)

 

 Jídelníček a zdravé vaření je realizováno z projektu podpořeného MŠMT a JčK a konzultován s výživovou poradkyní Lucií Jahelkovou.

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2019 WebCreative.info
All rights reserved.