Jedná se o aktivitu pro rodiny s dětmi, při které se účastníci seznamují se zdravými potravinami, s vlivem na naše tělo i psychiku a zároveň se seznamují s náhražkami sladkého, které jsou přírodní formou „sladkých“ pokrmů.
BANÁNOVÉ MUFÍÍNY S ČOKOLÁDOU
4 velmi zralé banány
2 hrnky celozrné hladké mouky
2 zarovnané lžičky jedlé sody
špetka soli
1 hrnek třinového/kokosového cukru
1/4 hrnku kokosového oleje (nebo jiný roslinný olej)
1/4 hrnku vody (nebo rostlinného mléka)
100 g posekané hořké kvalitní čokolády
Banány rozmačkáme a přidáme cukr, olej, vodu/mléko, čokoládu a přidáme k sypkým ingrediencím.
Vše nalijeme do formiček na muffíny a pečeme 25-30 min na 180-200 stupňů
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S CUKETOU A VYŠLEHANÝM TVAROHEM A OŘECHY
350 g špaldové mouky
120 g třinového cukru
1 velká lžíce povidel
1 sáček do pečiva
2 lžičky perníkového koření
40g kvalitního kakaa nebo karobu
špetka soli
180 ml oleje
200 ml rostlinného mléka
3 vejce
800g najemno postrouhané cuketu
na dozdobení:
200 g tvarohu
50 g kysané smetany
špetka skořice
hrst posekaných oříšků
Všechny ingredicence na těsto dáme do mísy, pořádně promícháme a vlijeme do dortové/koláčové formy vystlané pečícím papírem.
Dáme péct do trouby na 180 stupňů a pečeme pozvolna 70 min, hlídáme.
Mezitím si připravíme krém vyšleháme tvaroh s kysanou smetanou a skořicí.
Po vychladnutí koláče - servísujeme s kopečkem krému zasypaný sekanými oříšky.
SLUNÍČKOVÉ MANGOVÉ NANUKY
na 6 nanuků:
1/2 - 1 velmi zralého manga (1 hrnek)
50 ml vody
1 lžíce třtinového/kokosového cukru/xylitolu
1/2 lžičky citron šťávy
Vše rozmichujeme dohladka, nalijeme do forem na nanuky a vložíme do mrazáku na 4-6 hodin a můžeme mlsat.
Jídelníček a zdravé vaření je realizováno z projektu podpořeného MŠMT a JčK a konzultován s výživovou poradkyní Lucií Jahelkovou.