Tentokrát se podíváme na jídelníček dědečků a babiček, které se často starají o vnoučata. Nezapomínejte na sebe!
- – do jídelníčku zařadíme – pohankové, žitné a celozrnné pečivo
- – více zařadíme celozrnné těstoviny, brambory, rýži
- – do jídelníčku zařadíme libové hovězí, drůbeží maso
- – minimálně dvakrát týdně si dopřejem ryby - když nám to zdravotní stav dovolí
- – pravidelně zařazujeme i různé mléčné výrobky na svačiny a snídaně - v polotučné verzi
- – pravidelně zařazujeme i luštěniny min. 2x týdně – jíme je po menších dávkách
- – nezapomínáme pít - min 2litry
- – každý den sníme 300g zeleniny a ovoce (2/3 zeleniny a 1/3 ovoce)
- – zeleninu si můžeme napařit, upéct, uvařit
- – ovoce můžeme postrouhat, podusit, rozmačkat vidličkou
- – jíme pravidelně 4-5x za den menší porce!
- – velmi omezíme z jídelníčku – tučné maso, uzeniny, knedlíky, sladké (sušenky, čokolády, dorty, řezy, ...)
Jídelníček a zdravé vaření je realizováno z projektu podpořeného MŠMT a JčK a konzultován s výživovou poradkyní Lucií Jahelkovou.