Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Den s handicapem se žáky ZŠ Borová Lada

Den s handicapem se žáky ZŠ Borová Lada

Prachatice, Borová Lada – 20. září 2016 – Zrak je jedním z důležitých smyslů, které člověk má. Jaké to je nevidět? O tom byl zážitkový program pro žáky ZŠ Borová Lada, který připravila KreBul, o.p.s. s dobrovolnicí Marií Mrázovou.

Přestože je základní škola v Borových Ladech tzv. malotřídkou, vydobyla si své nezastupitelné místo na výsluní i mezi velkými školami. Může se pyšnit nejen mezinárodními oceněními, medailovými pozicemi, čestnými uznáními a i jinými úspěchy. Tato škola je místem, kde se stírají hranice mezi světem školním a reálným, a také se stírají hranice překážek a omezení. V první třídě této školy usedl od září žák, který má oční handicap. Vedení školy dělá vše pro snazší integraci žáka do školního kolektivu.

A právě proto byla KreBul, o. p. s. požádána o realizaci „dne s handicapem“, zaměřeného právě na ztrátu zraku. Jak je u KreBul-u zvykem,  nebylo to pouze formou přednášky. Pozvání přijala i nevidomá dobrovolnice Marie Mrázová s fenkou dudla Arwenkou (dudl je kříženec královského pudla a zlatého retrívra). Pro žáky bylo připraveno dopoledne plné otázek a odpovědí, zážitkových her a samozřejmě odpovědí, jak spolužákovi ulehčit pobyt ve škole, na které si žáci přicházeli sami.

Nevidomí či slabozrací se dokážou orientovat v prostoru, jen je třeba dávat pozor na určité věci. Nechat nábytek tak, jak jsou zvyklí, mít dveře buď zavřené, nebo naopak otevřené (nikoli napůl), více vysvětlovat a komentovat a nechat si věci tzv. „osahat“.

KreBul, o.p.s. se ve svých aktivitách zaměřuje také na práci s osobami s handicapem. Realizuje pro ně volnočasové či vzdělávací aktivity, přizpůsobuje jim své prostředí v sídle organizace na Zlaté stezce 145. Naposledy byly zakoupeny nájezdy pro vozíčkáře a v současné době se jedná o instalaci indukční smyčky pro sluchově postižené a navigačního majáčku právě pro nevidomé. To vše díky podpoře projektu v rámci výzvy Tesco pomáhá regionům.

Za KreBul, o. p. s. Mgr. Jiří Gabriel Kučera, DiS.

 

 

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.