Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Tajemná zahrada je otevřena

 

Mezigenerační zahrada byla opět otevřena, s bohatým programem při mezigeneračním setkání, za finanční podpory města Prachatice.

Marie Šímová a Jarmila Šímová, nevidomé sestry svým zpěvem dokázaly, že umí i písně o květinách, lidech, přátelství. Po celé odpoledne svou hrou na harmoniku a zpěvem dobrovolně doprovázel přítomné pan Tischler. 

Na zahradě byl ukončen celoroční projekt, kdy týden co týden dostávali do rukou nejen senioři, knihu omalovánek a kreslili. Kreslili a psali a z toho vznikla nádherná výstava mandal, obrázků na plotu zahrady. Každý účastník projektu získal poděkování a jeden výtisk obrázku k vymalování a zarámování.

Výstavu mezi ploty nabídl s přednáškou Jiří Fuchs, místní fotograf. Pohovořil krátce o fotografování, ukázal své fotografie, provedl výstavou a dal foto hádanku. Navíc Jiří Fuchs se stal garantem dalšího celoročního projektu SeniorPointu s názvem 365 portrétů. Každý účastník foto/výtvarné soutěže zašle do konce roku 2016 jednu fotografii, obrázek – portrét, na adresu: hana.rabenhauptova@mupt.cz. Výstava, vyhodnocení je naplánováno na 16. 6. 2017 v 16:00 hodin opět v areálu na Zlaté stezce 145 – mezigenerační zahradě.

V loňském roce v zahradě si Síta Rojová připravila cvičení jógy, pro letošní rok vybrala ukázku výcviku psa Lakyho. Laky předvedl, co vše umí: skoky, kroky, sudy, ale i rozumí cizím jazykům a dokáže mluvit, vlastně štěkat. 

Díky příchozím do zahrady nechybělo ani stylové občerstvení s například - bezovou limonádou vlastnoručně vyrobenou paní Tischlerovou, či kytice uvázaných květin, libečku, ale i nové sazenice do vyvýšených záhonů, o které se starají dobrovolníci z Klubu zdravotně postižených. V den otevření byl vysazen strom „kočička“, která bude zajisté zdobit vstup do centra. 

Díky městu Prachatice a finanční podpoře různých projektů bylo také možné zakoupit barvy, ředidla, rukavice a v KreBulu se Zdeňkem Krejsou zahájit impregnaci lavic z palet, které v loňském roce byly vyrobeny právě do zahrady. Zapojili se jak děti, dospělí i senioři, ostatní jsou v záznamu a přijdou na vyzvání.

V zahradě byla také oceněna báseň Roky lásky, vzpomínkovou báseň, Daniely Bžochové, která ji zaslala do Národní kroniky (Nadace Charty 77, projektu SenSen) a získala grafický list od nadace malovaný Emou Srncovou s velkou gratulací. I vy máte možnost psát své příběhy do rodní kroniky. Blíže na www.sensen.cz

Zároveň byla v den otevření zahrady ukončena výstava BOD, do které přišlo více jak sto prací a vyhodnoceno 56 osob a kolektivů v několika etapách. Opět i tento projekt byl podpořen městem Prachatice.
Závěrečnou krásnou tečkou byla ukázka práce stylistky Leony Frohlichové, která přímo na místě nalíčila jednu z přítomných seniorek Jaroslavu Lelkovou a především všem jak ženám, tak mužům, bez ohledu věku nabídla důležité informace k péči o obličej. 

V rámci sezení padla řada nabídek na nejbližší akce 24. 6. 2016 od Slavností Zlaté stezky počínaje, přes přednášku o bezpečnosti v silničním provozu pro chodce, ale hlavně řidiče seniory s policií a lékařem 1. 7. 2016 na rychtě od 10:00 hodin, kam může přijít každý, nebo zapojení se do literární soutěže pro mladé: Jaký bude můj život za padesát let?
To nejpodstatnější, nejdůležitější. Ti co chtěli a měli čas, se setkali, sdíleli radosti a užili si krásného odpoledne.

 

Text: Hanka RH+

Foto: Karel Rabenhaupt

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.