Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Um seniorů - vyšívání - byl představen

V rámci cyklu představujeme UM SENIORŮ byly vystaveny vyšívané předměty Ilgy Karvánkové a Ilgy Hanzalové v SeniorPointu. 
 
Člověk vytvářel a stále vytváří nejen věci účelové, ale i věci a hodnoty, které určují jeho schopnosti v práci a v hledání krásy. V rámci cyklu představujeme UM SENIORŮ, došlo na další umění. Tentokrát vyšívání, to je ale podívání. Po celý měsíc únor 2018 byly vyšívané ubrusy, prostírání, dečky, dekorace a obrazy Ilgy Karvánkové a Ilgy Hanzavolé vystaveny v SeniorPointu. Několik desítek výrobků seniorky a její dcery bylo vystaveno jak ve velkém, tak i malém sále Domu Křižovatka U Parku, na Zlaté stezce 145, Prachatice.                                                                                   

Vyšívání je známé u nás už z 12. století. Dříve se vyšívalo barevným hedvábím, stříbrnými a zlatými nitěmi, perlami a drahým kamením. I dnes se k vyšívání používají různé druhy nití a hedvábí, náměty jsou zcela volné, především však z přírody. Vyšívají se nejen oděvy, ale i ubrusy, různá prostírání, závěsy, pokrývky, obrazy … Např. 320 českých granátů bylo vsazeno do jedněch šatů, které již v roce 1967 vzbudily pozornost na Světové výstavě v Montrealu známé české návrhářky Evy Fialové. Šaty byly také vystavovány v muzeu ve Vamberku.

Dne 22. února 2018 se uskutečnilo setkání s autorkami. Ilga Hanzalová, mladší autorka, omluvila na úvod svoji 93 letou matku paní Ilgu Karvánkovou, která onemocněla. Sama, jak nám napsala do kroniky, se věnuje vyšívání od dětských let, kdy jak doma, tak ve škole se pečlivě učila a to tak, že ji to začalo bavit a stalo se jejím koníčkem. Vyšívala s matkou nejen ubrusy a dečky, ale pak také obrazy hradů a zámků, krajinky. Ráda však také vzpomíná na pracovní výchovu ve škole – ruční práce, kdy s paní učitelkou maminkám k MDŽ vyšívali ve škole dečky.

Paní Ilga Karvánková rodačka z Rigy, přišla do Čech z Lotyšska. Ve svých pracích využívala především techniky a vzory svého národa, vzory z přírody i vlastní. Jde o plochý steh v počítané niti. Zabývala se ale i dalšími technikami, a to křížkovým stehem, čárkovaným, řetízkovým …

Z krásy obou Ilg jsme měli všichni radost. Děkujeme. Již dnes se těšíme na další představení Umu seniorů.

Hanka Rabenhauptová (RH+)

01.03.2018

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.