Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Military death march 2018

Již pátý extrémní dálkový pochod MILITARY DEATH MARCH proběhl o uplynulém víkendu na Prachaticku. Cílem bylo připomenout si události pochodu smrti, který prošel tímto územím v roce 1945, tedy na konci II. světové války.

KreBul, o. p. s., je od počátku partnerem pochodu. Právě knihou o pochodu smrti od Jaroslavy Krejsové se autoři pochodu – vojáci, inspirovali a připravili trasu tří kategorií. Kategorie WALKER je dlouhá 30 km, EXTREME přes 70 km a EXTREME WALKER je trasa delší jak 100 km. Kategorie EXTREME měla svůj start v nočních hodinách a účastníci měli možnost volby vlastní trasy, kdy je důležité projít kontrolními stanovišti (jedná se o města Volary a Husinec) ve stanoveném čase, tedy do 24 hodin od startu. Kategorie WALKING vedla z Vimperku na Boubín a zpět. Kategorie EXTREME WALKER byla spojením obou tras. V letošním roce byla představena i pamětní medaile k pětiletému výročí tohoto pochodu.

Tzv. pochody smrti byly pochody, při nichž umírali lidé vyčerpáním, v důsledku nemocí či zastřelením. K zločinné zrůdnosti a nelidské „dokonalosti“ dovedli tento pojem němečtí nacisté, kteří používali pochody smrti zejména na konci II. světové války jako způsob likvidace zajatců a vězňů. Mnoho z těch, kteří tyto pochody nepřežili, jelikož nemoci, vyčerpání, podvýživa, nedostatečné obutí a oblečení, nepříznivé povětrnostní vlivy či nemožnost dalšího pochodu a zastřelení, si vybrali svojí daň, byli pohřbeni do masových hrobů. Podobně, jako v roce 1945 se lidé stali očitými svědky nacistických zvěrstev vyvolávajících zděšení, tak i v roce 2018 lidé viděli pochodující jednotlivce i zástupy vojáků, policistů a civilistů, kteří uctívali každým svým krokem jednu z obětí II. světové války. A tak jako účastníci, svědkové a pamětníci nikdy nezapomenou, připomíná se tato událost u Volar těm, kteří by také neměli zapomenout a poučit se do budoucna. Mezi účastníky letošního pochodu opět nemohli chybět zástupci z KreBul, o.p.s., kteří se vydali na trasu EXTREME, tedy minimálně 70 km a spolu s dalšími téměř 1500 lidmi mohli uctít památku žen pohřbených ve Volarech a připomenout i ostatní pochody.

Z poplatku za registraci, který každý účastník hradí, je věnována velká finanční část na opravu hřbitova ve Volarech, či podporu sociálních zařízení a jiných projektů. Z příspěvku pro KreBul, o.p.s. za rok 2017 došlo k vydání kartiček o pochodu smrti (v nákladu 700 sad), a vytvoření a vybavení multikulturní knihovničky v KreBul, o. p. s. Pro rok 2018 jsou plánovány další výstupy, které mají uchovat vzpomínky na oběti druhé světové války.

Za KreBul, o. p. s. děkuje

Mgr. Jiří Gabriel Kučera, DiS.

11.04.2018

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.