Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Žluté krokusy spojují tři místa v Prachaticích

Prachatice – obecně prospěšná společnost KreBul, Gymnázium Prachatice a Domov seniorů Mistra Křišťana se společně zapojili do mezinárodního projektu KROKUS, jehož cílem je připomenout dětské oběti holokaustu.

Projekt Krokus realizuje irská organizace Holocaust Education Trust Ireland ve spolupráci s Oddělením pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze.  Jeho cílem je připomínka jednoho a půl milionu židovských dětí a tisíců dalších dětí, jenž zemřely během holokaustu.

V Prachaticích se v projektu propojil KreBul s gymnáziem a domovem seniorů. „Chtěli jsme se do projektu zapojit a oslovit všechny generace, proto sázení na třech místech, do kterého se zapojili od dětí po seniory“, shrnul Zdeněk Krejsa.

A jak projekt funguje? „Irská organizace poskytne zapojeným organizacím zdarma cibulky žlutých krokusů, které účastníci projektu na podzim zasadí jako připomínku jednoho a půl milionu židovských dětí a tisíců dalších dětí, jenž zemřely během holokaustu. Žlutá barva připomíná žlutou Davidovu hvězdu, jež byli Židé nuceni během nacistické vlády nosit. V ideálních podmínkách cibulky krokusů vykvetou na konci ledna nebo na začátku února – kolem Mezinárodního dne památky obětí holocaustu (27. ledna). Když lidé budou obdivovat květiny, mládež může vysvětlit, co vlastně krokusy symbolizují“, shrnula Zuzana Pavlovská vedoucí oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze.

Studenti gymnázia se úkolu zhostili opravdu pečlivě. „Díky vedení paní kolegyně Majky Myšákové se studenti do projektu zapojili opravdu svědomitě. V hodině matematiky vypočítali, jak velká musí být hvězda a kolik cibulek krokusů bude třeba, v hodině českého jazyka začali číst knihy k tématu, v hodině biologických praktik pak proběhlo sázení a dotvoření oné hvězdy proběhlo i s přesahem do výtvarna, tedy ideální projektové vyučování“, shrnula Jana Dejmková, ředitelka gymnázia.

Již na jaře příštího roku na všech třech místech – v zahradě gymnázia, mezigenerační zahradě KreBul, o.p.s. i zahradě domova seniorů, krokusy poprvé vykvetou a společně si tak připomene odkaz a symboliku – připomínku dětí, zavražděných během války. K tomu samozřejmě již nyní připravujeme celou řadu dalších aktivit v podobě výstav, workshopů, setkání.

Děkujeme Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze, že nás do projektu zařadili. Děkujeme také Jihočeskému kraji a Nadačnímu fondu obětem holocaustu, jenž aktivity projektu finančně podporují.

Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.

10.12.2019

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.