Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Sbírám, sbíráš, sbíráme... Porcelánová krása

V rámci cyklu výstav v SeniorPointu Prachatice na téma Sbíráš, sbírám, sbíráme … se hned v lednu 2020 představila Zdena Hrůzová s manželem Karlem se svou zajímavou sbírkou porcelánu, který sbírají, ale také používají, ať jsou to šachy z porcelánu, hrníčky či vázy. Zdena a Karel Hrůzovy jsou v Klubu přátel značkového porcelánu.

Výstavu si můžete na fotografiích i fyzicky přijít prohlédnout po celý měsíc v době denně od 10:00 – 17:00 hodin do prostor společnosti KreBul, Zlatá stezka 145 Prachatice. Akci zajišťuje organizace Senioři ČR, MO Prachatice.

Při vernisáži 8. 1. 2020 paní Zdena Hrůzová prošla historii „porculánu“ (jak se dříve říkávalo), přinesla knihy nejen své, ale i vypůjčené z knihovny o porcelánu a vyprávěla příběhy k jednotlivým soupravám a nádherným kouskům na výstavě. Zmínila se o nám, všem dobře známém cibuláku, ale také o Míšeňském porcelánu, porcelánu německém, vídeňském. Zaměřila se i na historii českého porcelánu a zmínila první českou porcelánku v Horním Slavkově, která byla založena v roce 1972, ale i další Doubí, Březová, Klášterec nad Ohří, Loket, … dál také hovořila o užitkovém, ozdobném porcelánu, ale také o označování porcelánu, značkách na spodních hranách výrobků.

 

Wikipedie:

Porcelán byl objeven a vyráběn v Číně – tzv. protoporcelán od 7. století př. n. l., porcelán jak jej známe dnes pak od 7. století n. l. V Evropě bylo toto vzácné zboží v 17. a 18. století velmi ceněno, o čemž svědčí i to, že výraz „China“ se stal v Evropě obecným označením tohoto luxusního produktu. Poté, co při pokusech o napodobení čínského porcelánu evropští keramici mnohokrát selhali, konečně v roce 1708 toto hledání rozřešil Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, kterému asistoval Johann Friedrich Böttger. Receptem byla kombinace ingrediencí zahrnujících coldický jíl (druh kaolínu), vápenatý alabastr a křemičitý písek.

Porcelán je keramická hmota, vzniká vypálením keramického těsta tvořeného směsí kaolinu, ostřiva a taviva. Používá se pro výrobu nádobí, sanitární keramiky, elektrických izolátorů, dlaždic, ozdobných předmětů, v dentální keramice a mnoha dalších předmětů (hlavičky panenek aj.).

A co vy? Sbíráte něco zajímavého, chcete ukázat ostatním, podělte se. Napište a pomůžeme vám s přípravou, medializací. seniorum@prachatice.cz

 

Hanka RH+ Rabenhauptová

15.01.2020

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.