Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Z Prachatic za poznáním

V rámci projektu „Vzpomínka pro lidskost“ byla připravena další z aktivit. Tentokrát se jednalo o poznávací cestu do rakouského Mauthausenu, které se účastnilo na padesát studentů. Program připravila KreBul, o.p.s. ve spolupráci s kolegy z Mauthausenu. 

Cílem cesty do Mauthausenu bylo navštívit památník holokaustu – bývalý koncentrační tábor Mauthausen a také projít kus autentické cesty z vlakového nádraží směrem do tábora, kde jsou rozmístěna zastavení „Stezky lidských práv“, na které spolupracovali i pracovníci KreBulu.

Program začal na vlakové stanici v Mauthausenu, kde se studentů ze Střední pedagogické školy Prachatice ujal dobrovolník Sia, aby je provedl „Stezkou lidských práv“, studenty z Gymnázia Prachatice  pak čekal středoškolský učitel němčiny a historie Florian.

Bohužel pro nás byl v den návštěvy památník uzavřen, přesto jsme navštívili jeho okolí, dozvěděli se řadu důležitých informací, navštívili jsme jednotlivé národní památníky holokaustu a alespoň přes plot nahlédli do areálu tábora. Průvodce Florian měl vše skvěle připravené, výklad doplňoval fotografiemi, o kterých studenti diskutovali. Na závěr nás čekala návštěva lomu a pověstných „schodů smrti“, na kterých zemřelo více lidí, jak v samotné plynové komoře tábora.

Druhá skupina se vydala z nádraží směrem k lomu, kdy cestou procházela jednotlivá zastavení a dozvídali se příběhy bojovníků za lidská práva, diskutovali o tom, co lidská práva jsou, jaký mají pro nás význam a na historických událostech si dokreslili cestu, kudy do tábora kráčeli vězni.

Společným zastavením pak byl „Dům vzpomínek“, kde nás přivítala vedoucí Andrea Wahl. Ta představila myšlenku domu, dvě výstavy, které zde aktuálně probíhají (obrazy a fotografie pamětníků), samotný projekt, v rámci nějž je „Stezka lidských práv“ realizována i sympozia o lidských právech, která již šest let pořádají. Po obědě se obě skupiny vyměnily a doplnily si poznání druhého z míst.

Exkurze se uskutečnila v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost, podpořeném Jihočeským krajem, Nadačním fondem obětem holocaustu a díky podpoře Erasmus +.

Děkujeme vedení i pedagogům obou škol za to, že umožnili studentům účast na této poznávací cestě. Děkujeme též lektorům Florianovi, Siovi a Andree Wahl za milé přijetí a pomoc s organizací programu. V neposlední řadě děkujeme studentům za vzornou reprezentaci během celého dne.

Za KreBul, o.p.s.

Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS., ředitel

Foto: Jiří Gabriel Kučera, Zdeněk Krejsa

09.11.2022

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.