Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

50 odstínů šedi

Jiřina Holánková, seniorka, začala malovat před rokem. 8.2.2024 byla otevřena její první autorská výstava obrázků, malovaných technikou acrylic pouring. Výstavu, vernisáž i výtvarnou dílnu připravil SeniorPoint Prachatice v Komunitním centru Na půdě v Prachaticích.

Jak řekl na úvod ředitel společnosti Zdeněk Krejsa: „Jsem rád, že se dnes dům zaplnil lidmi mladými, staršími, laiky i odborníky. Výstava se koná v rámci cyklu Rok dovedností v SeniorPointu, který je podpořen městem Prachatice, Jihočeským krajem a  Ministerstvem kultury“.

Jiřina Holánková si za svůj život prožila i těžká období. V seniorském věku se věnuje rodině, zdraví a nezapomíná i na smysluplné využití svého volného času. Před rokem, kdy procházela zprávy na internetu, ji zaujala reportáž o technice acrylic pouring . Koupila si svá první plátna, barvy a začala ředit, používat různé pomůcky (řetízky, dřevíčka, špachtle, balónky, kuličky…) a malovala, malovala, maluje a malovat bude. Malování ji uklidňuje, dělá radost, přináší vnitřní uspokojení. Má skvělou podporu v rodině. Na vernisáž přišel manžel, dcera s manželem, vnoučata, sestřenice, ale také „holky ze školy“. Květiny, které dostala a mnohá další poděkování, byly důkazem, že se jim obrázky líbily. Výstava je prodejní, dostupná všem.

Při vernisáži zazněl zpěv Marie Šímové a Jarmily Šímové, vyslyšena byla krásná slova, následovala prohlídka. Pak již všichni účastníci a že jich bylo, byli pozváni o dvě patra výš do KC Na půdě, kde byla připravena „hnízda“ pro tvorbu danou technikou. Jiřina Holánková ukázala ředění, natírání, malování a používání pomůcek. Individuálně se věnovala jak seniorům, tak mladým lidem. Techniku konzultovala i s výtvarnicí Ivankou Bečvářovou, která přivedla na workshop studenty Střední pedagogické školy Prachatice.

Smyslem života může být pro každého člověka něco jiného. Jiřina Holánková jej nachází v osobním rozvoji, v tvůrčí práci. Na závěr ve své řeči pro kabelovou televizi, kdy reportáž natáčel pro Městské vysílání Prachatice Václav Malina řekla: „Začala jsem vnímat kolem sebe barvy. Dříve bych řekla šedá je šedá. Dnes již vidím i 50 odstínů šedi“, poznamenala a nastal velký smích, který autorce také nechybí.

Výstava je po celý měsíc únor otevřena denně (pondělí až pátek) od 10:00 do 17:00 hodin, nebo na požádání v prostorech společnosti KreBul, o.p.s., Zlatá stezka 145, Prachatice.

Doporučujeme: malujte jakkoli a s čímkoli. Smějte se.

Hanka RH+ Rabenhauptová

12.02.2024

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.