Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

O popírání a zkreslování holocaustu v Židovském muzeu

Školení s názvem “Zkreslování a popírání holocaustu”, které si pro pedagogy a další profese připravilo Židovské muzeum v Praze, proběhlo 26.2.2024. Samotné školení je na základě konceptu pracovníků IHRA a Unesca a má za úkol prevenci a vzdělávání o popírání a zkreslování holocaustu moderní metodou.  

Účastníky školení přivítala ředitelka Židovského muzea v Praze Pavla Niklová, která ve stručnosti představila program přednášek a workshopů a následně předala slovo Dr. Davidu Deutschovi, zástupci IHRA (Mezinárodní aliance na památku holocaustu). Ten prozradil, že se jedná o třetí představení tohoto školení na světě (před tím v Maďarsku a Chorvatsku).  

První přednášku zahájilo video o daném tématu, které představilo různé formy popírání či zkreslování, na které navázal Mgr. Zbyněk Tarant, Ph.D. a rozvinul dané téma. Představil také současné vzorce spjaté s tématem, tedy popírání (trivializace) - přivlastnění - obviněni oběti. Názorně také ukázal, mimo jiné příklady, zkreslení a přivlastnění holocaustu na demonstrantech se žlutou hvězdou na oděvu během covidové pandemie.  

Následoval workshop Oany Nestian-Sandu, který účastníkům přiblížil další formy zkreslování a ve skupinách účastníci debatovali o možném výskytu, původu, důvodu či kompetencích, které mohou být s daným aktem spjaty. Například se jednalo o De-Judizaci holocaustu, zvířecí holocaust či politické popírání a zkreslování pro dosažení vlastní pravdy. Oana je jednou z autorek školení a popsala kroky, myšlenky a podklady, které vedly ke vzniku školení v podobě, jaké jsme jej mohli vyzkoušet.  

Předposlední částí byla panelová diskuse, které se zúčastnila Andrea Szőnyi, ředitelka, Zachor Foundation for Social Remembrance, Juliane Wetzel, Committee on Antisemitism and Holocaust Denial, IHRA Chair, Zuzana Pavlovská a Dr. David Deutsch. Otázky se týkaly stejného tématu, avšak s výhledem do budoucna. Důležitým aspektem, který na diskusi zazněl, bylo, ze je třeba akt zastavit v zárodku a edukovat, argumentovat, diskutovat, dokud je to nutné.  

Na závěr účastníci dostali modelové situace, kdy se mohou se zkreslováním holocaustu setkat a stojí nad nimi autorita, která danou záležitost nepovažuje za problematickou. Úkolem účastníků bylo situaci analyzovat, zhodnotit, zjistit možné důvody postoje dané autority a navrhnout možné řešení. V rámci tohoto workshopu neexistovalo žádné řešení, ale účastní ve skupinách přicházeli s velmi efektivními a přínosnými podněty. Někteří také sdíleli své zážitky z praxe. 

Jak IHRA, tak UNESSCO ale zejména Židovské muzeum v Praze připravilo školení na výbornou a jeho průběh byl mnohdy dechberoucí. Některé případy, které účastníci na školení vyslechli, byly opravdu zarážející a je důležité, aby informace z celého dne nezůstávaly pouze ve školicí místnosti, ale aby se dostaly ke konkrétním lidem. Aby poměr popíračů a lidí zkreslujících holocaust bylo méně, ideálně aby nebyli žádní. 

Účast pracovníků na dalším vzdělávání je součástí aktivit projektu Vzpomínka pro lidskost 2024, který je finančně podpořen z prostředků Jihočeského kraje a Nadačního fondu obětem holocaustu. 

Za KreBul, o.p.s.

Jakub Imbera

01.03.2024

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.