Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Stanislav Motl dvakrát zaplnil komunitní centrum Na půdě

Publicista a novinář Stanislav Motl zavítal po čase do Prachatic, kam přijel na pozvání KreBul, o.p.s. v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost. Besedoval s veřejností i se studenty a opětovně svým poutavým vyprávěním zaujal všechny přítomné.

Pro veřejnost si na přání připravil promítání a povídání na téma „Kam se poděl zlatý poklad“. Při této přednášce se věnoval dramatickému pátrání po osudech zlatého československého pokladu v nejrůznějších archivech u nás i v zahraničí. Vzpomínal na zajímavá setkání s pamětníky a představil utajované zápisy z vleklých a dramatických jednání o navrácení československého měnového zlata, jež bylo podmíněno tím, že Československo zaplatí USA a Velké Británii "daň za osvobození", do níž spadaly mimo jiné uniformy a výzbroj nejenom živých, ale i padlých vojáků, včetně bomb, které naši letci shodili na Německo. Informace, které při přednášce zazněly, ještě dlouho rezonovaly v uších mnohých přítomných návštěvníků.

Při druhé přednášce se věnoval tématu „Česká stopa Adolfa Eichmanna“, při níž vyprávěl o náročném pátrání a dokumentování celého příběhu studentům Gymnázia Prachatice a veřejnosti. Návštěvníci se tak dozvěděli o jihočeských kořenech (vazby na blízké okolí Českých Budějovic) rodiny Adolfa Eichmanna, který je považován za architekta holokaustu a také o náročném pátrání po jeho osobě po válce, které vyústilo až v zásah elitní izraelské zpravodajské služby Mossad, která Eichmanna vypátrala, odvezla do Izraele, kde byl postaven před soud a následně odsouzen k trestu smrti, který přijal, byť se necítil čímkoliv proviněn.   

Stanislav Motl do Prachatic zavítal po několika letech a jak sám uvedl: „Jsem tu u vás moc rád, práci, kterou odvádíte, děláte opravdu dobře. Je nutné a stále více potřebné o tématu lidských práv mluvit, předávat příběhy, aby se nezapomnělo, aby si lidé uvědomili, že válka je stále kolem nás. Přeji vám hodně zdaru a těším se na další milá setkání“, uzavřel své povídání.

Přednášky se uskutečnily v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost, nad kterým převzali záštitu senátor Tomáš Jirsa, jihočeský hejtman Martin Kuba a poslanec a starosta města Prachatice Jan Bauer. Projekt finančně podpořil Jihočeský kraj a Nadační fond obětem holocaustu. Děkujeme.

Přednášky Stanislava Motla odstartovaly celou řadu akcí a aktivit z multikulturní aktivity, které budou pokračovat po celý říjen v prostorách KreBul, o.p.s. Sledujte skříňku na rohu domu Křižovatka u parku (Zlatá stezka 145, Prachatice) či webové stránky www.krebul.cz.

Za KreBul, o.p.s.

Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.

 

Foto: Zdeněk Krejsa, Jakub Imbera

25.10.2023

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.