Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Spravedliví mezi národy v Prachaticích

Putovní výstava s příběhy držitelů ocenění Spravedliví mezi národy byla zahájena ve vstupních prostorách Gymnázia Prachatice. Jedná se o výstavu, která je realizovaná ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze, které se zasloužilo o českou verzi výstavy. K vidění je až do 13. listopadu.

„Titul Spravedlivý mezi národy je udělován lidem nežidovského původu, kteří během druhé světové války riskovali životy své, svých blízkých a přátel, aby pomohli Židům v záchraně života. Poskytli jim úkryt, pomáhali při útěku a zajišťovali materiální podporu, ale svojí sounáležitostí je podporovali i psychicky. Svědectví o záchraně podávají sami zachránění, případně potomci zachráněných nebo zachránců“, uvedla k výstavě vedoucí Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze Zuzana Pavlovská.

Výstava byla připravena v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost, který realizuje KreBul, o.p.s. Zahájení výstavy se zúčastnil senátor Tomáš Jirsa, který zároveň nad výstavou převzal osobní záštitu. „Jsem rád, že KreBul takové akce pořádá. Je důležité si připomínat lidské příběhy, vést k nim mladou generaci. I proto jsem přinesl do KreBulu tři knihy do multikulturní knihovničky, která je zde zřízena“, uzavřel senátor.

Vernisáže se zúčastnil také novinář a publicista Stanislav Motl, který při krátkém pozdravu vyzdvihl například příběh Antonína Kaliny. „Jeho příběh je výjimečný v tom, že v koncentračním táboře Buchenwald různým způsobem zachránil více než devět set židovských dětí. Právě za to obdržel v roce 2012 titul Spravedliví mezi národy“, uzavřel své vyprávění. Právě jeho příběh zpracoval Stanislav Motl ve filmovém dokumentu z roku 2016 – Děti Antonína Kaliny, jež vycházel z autorovy stejnojmenné knihy  z roku 2013.

Ředitelka Gymnázia Prachatice Jana Dejmková pak vyzdvihla spolupráci školy a neziskové organizace KreBul, která trvá již několik let. „Jsem ráda, že navazujeme na již tradiční realizaci výstav, věnující se holokaustu. Toto téma je stále živé a v kontextu dnešní doby velmi důležité. Děkuji za tuto spolupráci“, uzavřela Jana Dejmková.

Titul Spravedliví mezi národy uděluje od roku 1963 komise Památníku obětí a hrdinů šoa Jad Vašem v Jeruzalémě pod patronátem Nejvyššího soudu Státu Izrael. Ocenění dostávají medaili s vyraženým jménem a pamětní list Jad Vašem. Zpočátku byl na počest Spravedlivého vysazován strom, dnes je jméno uvedeno na Zdi cti v zahradě Spravedlivých.

„K 1.1. 2023 obdrželo titul Spravedlivý mezi národy 28 217 osob z 51 zemí, mezi nimi 125 osob z České republiky a 638 ze Slovenska. Vybrané příběhy oceněných představují různé typy pomoci a záchrany: poskytnutí úkrytu, pomoc ve změně identity, zajištění přesunu osoby na jiné místo, pomoc dětem, pomoc v koncentračních táborech“, uvedla k ocenění Zuzana Pavlovská z Židovského muzea.

Výstava je realizována v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost, podpořeném z prostředků Jihočeského kraje a Nadačního fondu obětem holocaustu a pod záštitou senátora Tomáše Jirsy.

Za KreBul, o.p.s.

Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.

27.10.2023

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.