Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Počítáme s vámi

Celkem se sešlo kolem 40 osob se zdravotním postižením. Akce proběhla za finanční podpory Jihočeského kraje, města Prachatice, společnosti KreBul a senátora Tomáše Jirsy. Po celou dobu trvání této akce byl přítomen též místostarosta města Jan Klimeš.

Mezinárodní den zdravotně postižených (3.12.) vznikl za účelem zvýšení informovanosti široké veřejnosti o problematice, se kterou se postižení lidé denně setkávají. Po celém světě se u této příležitosti konají různé akce na pomoc postiženým. V tento den si máme především uvědomit,  že postižení lidé žijí mezi námi a mají právo na svůj, v rámci možností, plnohodnotný život.  3. prosinec byl poprvé vyhlášen mezinárodním dnem zdravotně postižených osob v roce 1981 a v České republice si jej připomínáme od roku 1993.

 Přibližně 10 % světové populace (cca 650 milionů lidí) trpí různým zdravotním postižením a  80 % z nich (cca 400 milionů lidí) žije v rozvojových zemích. V České republice žije kolem jednoho milionu zdravotně postižených lidí.

Děti se zdravotním postižením z Klubu zdravotně postižených Prachatice, nebo ze základních škol např. ZŠ Prachatice, Zlatá stezka 387 či mladí lidé  ze STROOM Dubu u Prachatic, mají možnost se zúčastnit aktivit, zaměřených především na integraci, které celoročně pro děti a mládež připravuje KreBul, o.p.s. ve svých prostorách.  KreBul o.p.s. zde nabízí také mezigenerační zahradu a prostory domu Křižovatka u parku. Cílem všech setkání je ukázat, co lidé se zdravotním handicapem dokáží a zvládají, ať již s pomocí druhých osob nebo speciálních, někdy i jen drobných, pomůcek.

 Závěrečná akce celoroční práce s dětmi a mládeží a mladými lidmi s postižením se uskutečnila u příležitosti  Mezinárodního dne zdravotně postižených v Prachaticích dne 1. prosince 2017 v prostorách mezigeneračního domu Křižovatka u parku.  Sešlo se několik desítek dětí, mladých i dospělých lidí, aby si společně tento den připomenuli.  Navzájem se tak propojili lídé bez rozdílu jejich zdravotního stavu a společně si vyzkoušeli různé aktivity (například jak chutná diabetické pečivo nebo potraviny bez lepku, jakým způsobem trénovat plíce při jejich slabé kapacitě s využitím bublifuku, jaké to je, když nám chybí jedna končetina a chceme si hrát s míčem či malovat, jakým způsobem vyhledat stejné tvary a seřadit je bez schopnosti vidět, jak se dorozumívat s neslyšícími či jak trénovat paměť nebo vyzkoušet jízdu na vozíku a mnoho dalšího). O zpestření se postarali děti ze ZŠ Prachatice Zlatá stezka 387 pod vedením Jany Kocourkové, s ukázkou tanců, kulis a pásmem písní, které si společně vytvořily.

 KreBul o.p.s. poskytuje pro zdravotně postižené ideální bezbariérový prostor např. indukční smyčku pro neslyšící, navigační maják pro nevidomé, madla, mobilní nájezdy pro vozíčkáře či osoby s omezeným pohybem, pro lepší stabilitu židle s opěrkami, bezbariérové WC a mnoho dalších drobností, které dohromady tvoří prostor bez bariér. Prostřednictvím dobrovolníků je pravidelně pořizována fotodokumentace. Fotografie se staly putovní výstavou: LIDÉ S NEBO BEZ POSTIŽENÍ?

 Zapojili se děti, malí i velcí, vychovatelé, učitelé, dobrovolníci, asistenti a též místostarosta města Prachatice. Mezinárodní den zdravotně postižených se podařil. Děkujeme všem, kteří se podíleli na organizaci, všem zúčastněným a též těm, jež celý projekt podpořili.

 Hanka RH+ Rabenhauptová a Zdeněk Krejsa

15.12.2017

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.