Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Bez bariér pro všechny na Křižovatce u parku

Prachatice, 23. února 2016 – V KreBul, o.p.s. Prachatice se uskutečnilo předání nových prvků, pomáhajících v překonání bariér. Indukční smyčka, navigační majáček, mobilní nájezdy nebo zábradlí nyní usnadňují pohyb a komunikaci osobám s postižením.

KreBul, o.p.s. se v roce 2016 zúčastnila se svým projektem „Bez bariér pro všechny“ veřejné výzvy Nadačního fondu Tesco, Vy rozhodujete, my pomáháme. Odborná komise vybrala v každém regionu tři projekty, o vítězi pak rozhodovali přímo zákazníci prodejen, kteří za nákup získali hlasovací žeton. O vítězství našeho projektu, který získal přes 18 tisíc hlasů, rozhodovali zákazníci ve Vimperku a v Sušici.

Předání výstupů projektu, které se uskutečnilo za účasti hostů, zástupců obou prodejen a také celé řady uživatelů služeb, zahájily zpěvem nevidomé sestry Jarmila a Marie Šímovy. „Jsem velmi ráda, že mohu na vlastní oči vidět, co se za získané peníze našich zákazníků udělalo. Je to neuvěřitelné a jsem moc ráda, že právě tento projekt byl podpořen“, shrnula Marie Kašpírková z vimperské prodejny.

V rámci projektu jsme zrealizovali celkem čtyři výstupy, které pomohou našim uživatelům k překonávání bariér. Jedná se o navigační majáček, umístěný na budově KreBul, o.p.s. Nevidomá osoba si díky ovladači, který má u sebe, ověří, kde se zrovna nachází, jak se do budovy vchází. Dalším prvkem je indukční smyčka, která pokrývá přednáškový sál a umožňuje sluchově postiženým slyšet mluvené slovo a zvukové záznamy přímo ve sluchadlech. Pro osoby se sníženou pohyblivostí je to zejména zábradlí u všech schodišť a pro vozíčkáře pořízení mobilních nájezdů, které pomáhají překonat poslední stavební bariéry v našich prostorách.

Slavnostního přestřižení pomyslné pásky se ujali zástupci poskytovatele grantu Roman Ďulík a Petra Řezníková ze Sušice, Marie Kašpírková z Vimperku, radní Radka Paulová, ředitel Zdeněk Krejsa, předseda Správní rady Jiří Gabriel Kučera a za uživatele Lenka Jágerová.

Během programu si všichni návštěvníci mohli jednotlivé prvky prohlédnout a vyzkoušet. Díky jedné  z aktivit si mohli uvědomit, kolik bariér má člověk sám v sobě. V neposlední řadě se mohli zapojit do soutěže ve psaní. K dispozici byl papír a tužka, klasický psací stroj, elektrický psací stroj, Pichtův psací stroj, tablet, notebook, počítač, chytrý telefon.

V závěru pak byly předány čtyři počítačové sestavy osobám s postižením, kteří kromě přístroje získali také poukaz na zapojení a základní proškolení, o které se postarají dobrovolníci – zaměstnanci KreBul, o.p.s.

Předáním zmíněných prvků však odstraňování bariér v KreBul, o.p.s. nekončí. Naopak. Projekt nám ukázal, že je ještě celá řada bariér, na jejichž odstraňování musíme zapracovat. Některé, ty vniřní, jsou popsány v dárku, který jsme během slavnostního odpoledne převzali. Seznámit se s ním můžete během návštěvy prostor KreBul, o.p.s. na Zlaté stezce 145.

KreBul, o.p.s. Prachatice si v letošním roce připomíná deset let od svého založení.  V současné době provozuje pět projektových pracovišť – Občanskou poradnu, Informační centrum pro mládež, Dobrovolnické centrum, SeniorPoint a Food. Body. Life.

Děkuji touto cestou všem zákazníkům, kteří hlasovali právě pro náš projekt a pomohli nám překonat alespoň část bariér. Děkuji všem zúčastněným za milé odpoledne, které se vydařilo i díky pomoci dobrovolníků. Těm patří velké poděkování za veškerou činnost a pomoc s organizací.

 

Za KreBul, o.p.s.

Mgr. Zdeněk Krejsa, DiS.
ředitel

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.