Občanská poradna ICM FOOD.BODY.LIFE Dobrovolnické centrum Senior Point Podpořte nás Projekty EU Veřejná sbírka Osobní asistence Obchůdek

Aktuálně

Aktuálne KreBul připravujeZprávy

Počítáme s vámi - výtvarný workshop

Ve Společenském sále Národního domu v Prachaticích se uskutečnil výtvarný workshop s umělci malujícími ústy a nohama ze společnosti ÚMUM Liberec. Workshop, který byl určený dětem s omezenými příležitostmi, určený osobám se zdravotním postižením, ale i všem ostatním se vydařil.

 

Hlavním organizátorem se stala společnost KreBul, s Jiřím Gabrielem Kučerou, pedagogem, který pro účastníky připravil velké malování. Velké malování znamenalo, že na stolech byla připravena - „velká okna“ (čtvrtky), do kterých malovali účastníci vše, co vidí doma ze svých oken (lidi, stromy, domy,…), ale ne běžně jak malují – ale rukou opačnou – takže praváci levou, leváci pravou. Malovalo se tužkami, voskovkami, fixami, ale i temperami. Jinou rukou to proto, že jsme chtěli, aby se přiblížili handicapu, který mají lidé s omezeným pohybem. A věřte, nebylo to jednoduché, zato výstupy - práce po skončení malování, vyvěšené na stěně byly nádherné.

Na setkání přijali pozvání žáci a studenti ze Základní školy Prachatice, Zlatá stezka 387 a Gymnázia Prachatice, klienti Centra STROOM Dub a umělci ze společnosti ÚMUM Pavel Hejmal, Tomáš Janoušek a Zdeňka Ježková. Příjemné bylo vyprávění o životě a práci postižených, a nakouknutí do jejich malování (přímo na místě všichni tři umělci malovali pusou se štětcem, tužkou. Malovali obrázky – prachatický kostel, zimní motiv a strom dle předlohy). Myslím, že řada přítomných sledovala malování s velkým zaujetím a pokorou.

Pavel Hejhal se narodil v roce 1983 v Písku. V současné době žije s rodiči v Milevsku. V roce 2002 si poranil páteř při autonehodě a celkově ochrnul. V té době studoval SPŠ ve Volyni (obor nábytkářství). O rok později se od své rehabilitační sestry Lenky dozvěděl o lidech s podobným postižením, kteří malují ústy, a začal to také zkoušet. Po půlročním úsilí se dostavily první úspěchy – vznikla kolekce obrázků „Květiny“. Po 2,5 letech pobytu v nemocnici se mohl vrátit domů a díky své obrovské vůli i ke studiu, které v roce 2007 úspěšně ukončil maturitou. Kromě malování rád tráví čas s nejbližší rodinou a přáteli, jezdí na výlety a zajímá se o vše nové. Je také velmi otevřen k možnostem sdílet svůj život s postižením s žáky a studenty na různých besedách.

Zdeňka Ježková žije s tělesným postižením od narození. Je zcela ochrnutá, pohybuje se na vozíku. Dětství prožila v sociálních ústavech, školní léta v ústavu pro děti s tělesným postižením. Již v dětství používala k psaní, vyšívání a malování ústa. Je velmi pilná a houževnatá, v námětech jejích kreseb se nejčastěji objevují květiny, květinová zátiší a zvířata. Ráda zpívá a poslouchá hudbu. V současnosti žije s rodinou své sestřenice v bezbariérovém bytě v Táboře.

Tomáš Janoušek v osmi letech se Tomášovi stal úraz, porazilo ho auto. Od té doby je zcela ochrnutý a závislý na dýchacím přístroji. Tři roky byl hospitalizován v dětské nemocnici v Praze Motole. Již v nemocnici začal malovat a psát ústy. Díky nesmírnému úsilí a obětavosti rodičů žije opět doma. Dnes mu malování vyplňuje jeho volný čas a přináší seberealizaci. Jak sám říká: „Je to moje práce“. I přes své vážné postižení je optimistický, rád jezdí na výlety, poslouchá hudbu, sleduje sportovní přenosy. Je velkým fanouškem hokejové i fotbalové Sparty. Má velmi rád zvířata. Doma ho obklopuje hned několik zvířecích kamarádů, mezi jeho oblíbence patří psí kamarádka Elinka, kocour Samuel a křeček Šmudlinka.

Dokument ze Dne zdravotně postižených 2014 uvidíte v kabelové televizi ještě do konce letošního roku.

Projekt Počítáme s Vámi, byl podpořen MŠMT v ČR, o. p. s. KreBul Prachatice a Městem Prachatice z finančních prostředků získaných za Cenu Makropulos.

Hanka RH+


Autor článku: Hanka Rabenhauptová, město Prachatice

Fotografie: Zdeněk Krejsa, Hanka Rabenhauptová

 

Občanská poradna

Informační centrum pro mládež

Vzdělávací centrum

» O občanské poradně
» Hlavní okruhy poradenství
» Vedlejší okruhy poradenství
» Úrovně poskytovaných služeb
» Způsob poskytování služeb

» Kdo jsme
» Služby
» Kontakt

» Co nabízíme
» Školící místnosti

Stránky www.krebul.cz provozuje obecně prospěšná společnost KreBul
Created by © 2024 WebCreative.info
All rights reserved.